Load timestamp: 18:47:07.544, Initialisation: 324ms
 
Munaroad > Keedetud munaroad > Koorega keedetud muna

 
 
 

Koorega keedetud muna

Koorega keedetud mune valmistatakse mitte sisetunde, vaid täpselt kella järgi. Neid keedetakse väikeste partiidena. 1–1,5 tundi enne keetmist võetakse munad külmikust välja, et nende koor kiire temperatuurimuutuse tõttu ei lõheneks. Mikropragude esinemise korral munakoores pannakse keeduvette soola või äädikat.

Kuumutamisel munavalgud denatureeruvad.

  • Munavalge valkude kalgendumine algab temperatuuril 50–55 °C. 80 °C juures omandab munavalge geeli kuju.
  • Munakollase valkude kalgendumine algab temperatuuril 70–85 °C.
  • Munavalge ja munakollase segu kalgendub sarnaselt munakollasega.
  • Pikaajalisel keetmisel liituvad vesinikdioksiid (H2S) ja munas sisalduv raud, tekib sinise värvusega ühend.


Joonis 1 Ülekeedetud muna, millel on tekkinud sinine viirg. Allikas: Klaus Roth http://www.chemistryviews.org/details/ezine/1794139/Boiled_Eggs_Soft_and_Hard__Part_4.html


Munade keetmise reeglid:

  1. Aseta munad õrnalt tühja keedunõusse ühekihiliselt
  2. Kalla munadele külm või kuum vesi, nii et munad oleksid kaetud.
    - Soola lisades on mune hiljem kergem koorida.
    - Kui lisate keeduveele äädikat või soola, siis munavalge valgud hüübivad kiiremini ning keetmisel tekkivad praod "kleepuvad" kiiresti kinni.
  3. Munade keetmise aeg sõltub sellest, millist tulemust ootate ja kas asetate muna keevasse või külma vette. Munade keetmise aeg sõltub ka munade suurusest.

Koorega munade keetmisel eristatakse erinevaid valmidusastmeid:

  • Vedel muna - valge on kergelt kalgendunud, kollane kalgendumata kasutatakse suupistena  hommikumenüü
  • Poolvedel muna - munavalge on kalgendunud, rebu poolvedel kasutatakse suupistena  hommikumenüüs
  • Kõva muna  - munavalge on kalgendunud, rebus on kalgendumata täpike suupistena, kasutatakse lisandina suppide ja selgete puljongite juurde,  jne.

Joonis 2. Vasakul vedel muna, keskel poolvedel muna ja paremal kõva muna Allikas: AS Tallegi koduleht http://www.tallegg.ee/uudised/kuidas-keeta-mune

Keetmise valmidusaste 

Keetmisaeg, asetades muna (keevasse vette)              (külma vette ) 
Vedel muna                            2 -3 minutit                         1 - 2minutit 
Poolvedel muna                      3 –5 minutit                         2 – 4 minutit 
Kõva muna                             6 –10 minutit                       5 – 10 minutit 
Vedelat ja poolvedelat muna serveeritakse munatopsis ja süüakse soojalt.

Joonis 3 Keedetud munade valmidusastmed. Autor: J. Kenji Lopez Alt http://www.seriouseats.com/2012/04/how-to-make-perfect-hard-boiled-eggs-1.html 

 

 
 

 

 

Home