Joost Arijse juures välispraktikal
Tänaseks on Simonast saanud Teko vilistlane. Teisel kursusel osales Simona Saaliste koos oma kursusekaaslastega Taanis Roskilde kutsekoolis praktikal. Möödunud suvel, peale pagar-kondiitri eriala lõpetamist otsustas Simona ennast proovile panna iseseisval ja pikemaajalisel Erasmus+ praktikal. Kindlat praktikakoha soovi Simonal ei olnud, kuid eesmärk oli õppida oma ala parimatelt meistritelt Belgias või Prantsusmaal. Teko välispraktikate koordinaator Astrid soovitas Simonal kandideerida Belgias Master Talent organisatsiooni poolt pakutavatele praktikakohtadele Michelini tärnidega kokkade käe alla. Meie koolist polnud veel keegi selle organisatsiooni kaudu praktikal käinud. Suve alguses pärast lõpetamist saatis Simona oma sooviavalduse Master Talent’ile ja 2019. aasta septembri lõpust ootas teda ees praktika Beglias Gentis Pastry poe omaniku ja peakoka Joost Arijs’e käe all. Joosti kohta saab rohkem infot Pastry poe kodulehel ja Instagramis.
Joost Arijs töötas enne oma koha loomist magustoidukokana 3 Michelini tärni restoranis Hof van Cleve. Alates 2011 aastast omab ta partneriga aga omanimelist magusapoodi. Talle kuulub mitu tunnustust, Gault & Millau valis 2013 aastal Joosti parimaks Belgia pastry-kokaks ning 2020 parimaks šokolaadivalmistajaks.
Simona muljed praktikast:
Minu ülesandeks oli iga hommik teha mille feuille’sid, täita ekleere, täita madeleine’de matte tainaga jms. Pood avati kell 9 ja selleks ajaks pidi kõik valmis olema. Kui vitriinid olid kenasti täis, alustasime ettevalmistustega teiste asjade jaoks, mida oli selleks päevaks vaja teha: biskviitide, kookide sisu, mousse’de jms valmistamisega. Sortiment on küllaltki rikkalik nii magustoitude hulgas kui kommide osas. Kõik kasutatavad toorained on parima kvaliteediga. Praktikakohana on Joost Arijs oli kindlasti kõige parem praktika, mis mul olnud on. Kollektiiv on seal väga sõbralik, tore ja väga abivalmis, iga päev sai rohkesti naerda. Koha omanik töötab ise ka seal ja see on väga tore. Teadmisi ja praktilisi oskusi saab seal ikka väga palju – on, mida õppida. Töö käib kiiresti, koguaeg on tegemist. Päevad ja nädalad möödusid meeletu kiirusega. Hommikul alsutades kell 6 ei jõudnud märgatagi, kui aeg oli juba lõunat sööma minna.
Simona sõitis praktikale algselt 3 kuuks. Kuna tulemas olid aga jõulud ja aastavahetus, olid abikäed nõutud ja Simona jäi Genti veel paariks nädalaks.
Ettevalmistustega jõuludeks alustati juba novembris. Jõuludeks valmistavad nad spetsiaalseid kooke, mille nimeks on buche. Meil oli umbes 6 või 7 erinevat sorti. Tööpäevad olid pikad, kuid tänu toredale kollektiivile ei olnud see sugugi raske. Praktikaga jäin väga rahule ja lahkusin sealt parimate mälestustega ja teadmistega. Oleksin hea meelega jäänud veel kolmeks kuuks.
Simona tõi kingituseks kaasa ühe Joosti klassikalise pralineekarbi. Juba karp ise oli klass omaette, rääkimata kommidest.
Aitäh Simona!