Advendiaja lühendaja paris brest
Valmista advendiootuse leevendamiseks suussulav kolme erineva kreemiga tuulerattane paris brest.
Keedutainas
- 125 ml vett
- 125 ml piima
- 12g g võid
- 1 tl suhktur
- 160 g nisujahu
- 5 muna
- 100 g mandlilaaste
- näpuotsatäis soola
Pralineekreem
- 100 ml piima
- 25 g võid
- 30 g suhktur
- 225 ml vahukoort
- 4 munakollast
- 180 g tumedat šokolaadi
- 75 g pralineemassi (250 g suhkrut, 150 g sarapuupähkleid, 150 g mandleid, 10 ml sarapuupähkliõli)
- 75 g gianduja šokolaadi (kreemjas segu šokolaadist ja pähkipastast, 100 g šokolaadi kohta 20-40g pähklipastat)
Šokolaadikreem
- 500 ml piima
- 100 g suhkrut
- 100 g nisujahu
- 6 munakollast
- 50 g tumedat šokolaadi
- 1/2 vanillikauna
- 40 g kakaopulbrit
Chantilly kreem
- 15 g suhkrut
- 120 ml vahukoort
- 1/2 vanillikauna
Kaunistamiseks
- 80 g hakitud sarapuupähkleid
- tuhkruhkrut
Keedutaigna valmistamine
- Kuumuta ahi 200 °C. Kuumuta potis vesi, piim, või ja suhkur. Lase keeda 1 minut, võta keedunõu pliidilt, lisa kaks korda sõelutud jahu ja sool. Sega taigen spaatliga ühtlaseks. Pane nõu koos taignaga tagasi pliidile, keera kuumus madalaks ja jätka spaatliga taigna segamist kuni tainas ei jää enam poti külge kinni. Võta nõu pliidilt ja jahuta tainast 2-3 min aeg-ajalt segades.
- Lisa vähehaaval lahti klopitud munad ja sega tainas ühtlaseks. Tõsta keedutaigen 14 mm tavalise avaga otsakuga pritskotti. Pigista küpsetusmatiga kaetud ahjuplaadile 6 cm diameetriga 15 rõngast. Määri rõngad ettevaatlikult munaseguga. Puista peale mandlilaaste ja eemalda üleliigsed laastud.
- Küpseta taignarõngaid 20 min. Vähenda ahju kuumust 160 °C ja küpseta veel 10-15 min kuni rõngad on kuldsed. Küpsetamise ajal ära ava ahjuust – rõngad vajuvad kokku. Kui rõngad on kuldpruunid, võta ahjust välja ja lase jahutusrestil jahtuda.
Pralineemass
- Kuumuta ahi 200 °C ja laota pähklid teflonist ahjuplaadile. Rösti 8-10 min, kuni pähklid on kuldsed ja tõsta need paksu põhjaga potti.
- Kuumuta potti pähklitega keskmisel kuumusel, lisa vähehaaval pidevalt segades suhkur.
- Kuunuta pähkli-suhkrusegu 15-18 min kuni suhkur muutub karamelliseks.
- Kalla karamelliseeritud pähklid silikoonmatiga vooderdatud ahjuplaadile ja lase jahtuda.
- Kui pähklid on jahtunud, murra pralinee tükkideks, tõsta köögikombaini või blenderisse ja purusta.
- Lisa sarapuupähkliõli ja sega köögikombainiga segu ühtlaseks massiks.
Pralineekreem
- Kuumuta vahukoor ja piim potis keemiseni.
- Vispelda munakollaseid ja suhkrut 2-3 min, kuni saad heleda segu.
- Vala pool keematõusnud vedelikust munadele, klopi ühtlaselt läbi ja vala segu ülejäänud piima-vahukoore segule potti. Sega pidevalt kuni kreem on piisavalt paks, et katta lusika tagakülg. Ära lase kõrbema!
- Võta kreeminõu pliidilt, kurna läbi tiheda sõela hakitud šokolaadi ja pralineemassi peale ning sega ühtlaseks. Lisa või ja sega läbi. Valmis segu vala madalasse nõusse, kata toidukilega, jahuta kiiresti ja lase täielikult tahkuda.
Šokolaadikreem
- Pane piima ja pool vanillikauna potti ja lase keema.
- Klopi kausis kokku munakollased ja suhkur. Klopi ca 2-3 min, kuni segu on veidi paksem ja heledama värvusega. Lisa sõelutud jahu ja kakaopulber ja vispelda ühtlaseks.
- Vala pool keedetud piimast muna-kakao-jahusegule ja vispelda kuni segus pole enam tükke. Kurna segu läbi tiheda sõela ja vala piimasegule. Pane segu tagasi pliidile ja vispelda keemiseni. Vähenda kuumust, sega ja kuumuta veel 5-6 min.
- Võta kreemimass pliidit, lisa šokolaad ja sega, kuni see on täiesti kreemimassi sulanud. Vala šokolaadikreem madalasse nõusse, kata toidukilega, jahuta kiiresti ja lase täielikult tahkuda.
Chantilly kreem
- Vahusta vahukoor, vanillikaunast saadud seemned ja suhkur pehmete tippudega vahuks.
Paris brest kokkupanek ja viimistlemine
- Kuumuta ahi 180 °C, lõika keedutaignarattad ettevaatlikult horisontaalselt pooleks ja aseta küpsetusplaadile.
- Kuumuta poolitatud rõngaid 1-2 min kuni rõngad muutuvad krõbedaks. Ära küpseta, kui kasutad samal päeval vaslmistatud tuulerõngaid. Võta ahjust ja lase jahtuda.
- Pane pralineekreem 12 mm otsakuga pritskotti ja pigista keedurõngaste alumistele poolte lahtilõikepinnale kreemikiht. Puista peale hakitud sarapuupähkleid.
- Pane šokolaadikreem pritskotti ja kata pralineekreem šokolaadikreemiga.
- Pane Chanitlly kreem 10 mm tähtotsakuga pritskotti ja vajuta šokolaadikreemile spiraalid.
- Säti peale keedutaignarõngaste ülemised pooled ja fikseeri need ettevaatlikult vajutades.
- Tee igale tuulerõngale Chanitlly kreemist roos, puista kergelt üle tuhksuhkruga, soovi korral kaunista šokolaadipitsiga.