Väike pai
Töötasu ja -tingimuste kõrval kõnetab meid üha enam meie ettevõtte sotsiaalne tähenduslikkus. Hea organisatsioonikultuur sisaldab ühiskondlikult sisukat kogemust – see on kui mittepärilik sotsiaalne mälu, mis mõjutab positiivselt keskkonda, majandust, üldist heaolu ning vastutust ühiskonna osas tervikuna. Kool kujundab noori, peale teadmist ja oskuste tahame oma õppijatele kaasa anda väärtused ja hoiakud, tegelikult on need omavahel lahutamatult seotud – mitte miski ei saa hästi välja tulla, kui Sa ei väärtusta oma tegevust ja oskusi.
Kaks koroonakevadet on andnud aega ja võimalust, et hinnata oma tõekpidamisi ja vajadusi, oma organisatsiooni ja riigi väärtusi, mõtlema sellele, missuguse planeedi, riigi pärandame järeletulijatele. Oleme ärevusega jälginud koroonamäest allaveeremist ja visa taastumist, tervihoiu ümberstruktureerimist ja kiirreageerimist. Sageli ka toetunud oma õigusele saada riiklikku arstiabi, ilma et ise oma tervise, teiste inimeste ja riigi heaolu eest vastutuse võtaksime.
Kuidas öelda aitäh inimestele, kes oma perede ja tervise hinnaga on realiseerinud meie õigusi? Millised on kokakooli võimalused näidata oma tänu tervishoiutöötajatele? Neidsamu väärtusi, mida õpetame Tallinna Teeninduskoolis, saame suunata ka koolist väljapoole – külalislahkust, heatahtlikkust, märkamist. Koroonapiirangud mõjutavad koolitööd küll, ent mitte sel määral kui haiglaid. Ida-Tallinna Keskhaigla on Tekole nn koduhaigla 🙂 Saavad ju kõik hakkimisharjutustes viga saanud sõrmed enamasti sealses EMO-s plaasterdatud ja paigatud.
Kuidas harjutada suurköögitööd piirangute ajal? Tuleb panna kaks asja kokku – praktilised kokalaboritunnid ja suured mahud. Kui koolis jääb kitsaks, siis tuleb vaadata kaugemale – Ravi tänav jääb Lubja mäest parajale kaugusele. Ja nii valmiski 27.04 kokaõpetaja Eero-Olavi Kippa juhtimisel Aasia köögi tundide raames Ida-Tallinna Keskhaigla koroonaosakonna 70 õele ja hooldustöötajale kolmekäiguline menüü, mis koosnes särtsakast Tom Kha Gai kana-kookosesupist, frititud kevadrullidest aedviljatäidisega ja bao kukilitest rebitud sealiha, seesamikastme, marineeritud kurgi ja dipikastmega. Kool ei ole ainult õppimise koht, kool on ka suunanäitaja ja väärtusruumi looja 🙂