Magustoidukokana Budapestis
Tallinna Teeninduskooli pagar-kondiitri ja magustoidukoka erialade vilistlane Karin Kaldma on alates septembrist 2021 koolijärgsel välispraktikal Ungari pealinnas Budapestis. Töötades hotelli FOUR SEASONS HOTEL GRESHAM PALACE BUDAPEST kondiitritöökojas valmistab ta seal imeilusaid desserte. Hotelli on tunnustatud 2021. aastal kahe võiduga: Condé Nast Traveller Gold List 2021 – Readers Choice ja Forbes Travel Guide 2021 Five-Star Award Winner
Tööpäevad algavad Karinil kell 06:00. 5:35 alustab ta jalutuskäiku läbi vaikse linna. Õnneks elab Karin kohe hotelli läheduses, nii et jalutamisele kulub vaid 10 minutit. Hilisel pärastlõunal kell 14:30 või 15:00 on tööpäev lõppenud. Hotelli kondiitrikojas valmistatavaid desserte iseloomustab Karin järgmiselt:
Vähe suhkrut, ägedad maitsete kombinatsioonid: näiteks kreem tilliga punapeedikoogi peal, kastanikreem beseekoogil, kaunistuseks suhkrusiirupis marineeritud porgandi viilud. Paljudel magustoitudel on ikka väga palju väikeseid detaile, kas sees või peal kaunistusena. Algul mõtlesin, et miks nii keeruliseks kõike teha, aga nüüd saan aru, et see teeb maitseelamuse ainult paremaks. Juhendaja ütleb alati meile: “Make it nice or make it twice!” Väga motiveeriv! Paljud retseptid on klassikalised nagu oleme ka koolis teinud, aga just see kokkupaneku osa on neil muudetud uudsemaks. Koolis oli kõik reeglite järgi, aga siin on rohkem loomingulisust. Näiteks tavaline toorjuustukook on neil tehtud tavalise retsepti järgi, aga põhjale on lisatud vürtse ja peal kaunistusena on mousse-pallid ja kreem ning värsked marjad. See on juba hoopis teine asi kui tavaline toorjuustukook ja maitseb hoopis teisiti.
Ungaris jagub päikesepaistet ja rohkem kui 15° C soojakraadi ka sombusesse sügiselõppu. Vabal ajal otsis ta üles Budapesti kuumaveeallikad ja spaad. Vaata ka Karini Instagrami, kus saab jälgida tema Ungari tegemisi. Egészségére!