Erasmusega Taani küpsetama
Tallinna Teeninduskooli vilistlane Age Saks tegi koolijärgse välispraktika Taanis:
Minu jaoks iseloomustab Taani küpsetiste maailma kolm märksõna – martsipan, vahukoor ja pärmi-lehttainas. Tegemist on traditsiooniliste toorainetega Taani küpsetusmaailmas. Samas on tegu riigiga, mis on mind alati huvitanud nii oma skandinaavialiku ja vikingliku elukorralduse poolest kui ka kõrgel tasemel pagari-kondiitri valdkonna tõttu. Ja seda kõrget taset olen juba kolm kuud oma nahal ka tunda saanud.
Elu mereäärses Roskildes, mis on kuulus oma rockfestivalil poolest, on sügis-talvisel hooajal üsna rahulik. Samas Kopenhaagen on vaid umbes 30 km kaugusel ning vabadel päevadel olen kasutanud võimalust ka Taani pealinnas ringi vaadata. Kindlasti soovitan külastada pealinnas Nyhavn`i ja vaadata kaunist merineitsit.
Praktikal käin linnas nimega Kastrup, kus asub väike pereettevõte John`s Kagehus, kus valmistatakse ja müüaks enamuses Taani pagari-kondiitri toodete hitte, nt hapuleiba ja vahukooretorti. Kuigi olen praktikant ja kõik seda teavad, siis tunnet, et mind kuidagi vähem töösse rakendatakse või palutakse eemalt vaadata, ei ole. Minu päevad algavad hommikul vara ning ma vastutan oma tegemiste eest samal tasemel nagu kõik teised 10 töötajat. Ja see on ka hea, sest olles kondiitrite (ja ka vahel pagarite) töösse 100% kaasatud, on tagatud minu parimad võimalused õppida, kogeda ning läbi selle ka areneda.
Olen tänaseks Taanis olnud kolm kuud ja neli kuud on veel ees. Olen saadud võimaluse eest tänulik, ning soovitan seda kõigile, kes vähegi tunnevad, et tahavad ennast erialaselt täiendada. Lisaks praktikale võõras keele- ja kultuurikeskkonnas, õpib kodust eemal olemise ajal palju ka iseenda kohta. Saadud kogemus rikastab kindlasti igaühe silmaringi ning paneb nägema kõike head, mis meil endal koduses Eestis tegelikult olemas on.
Halloweeni tondid made by Age.