Gastrologic´us praktikal
Teko kokaõpilane Maksim Fomenkov oli kaks kuud praktikal Stockholmis restoranis Gastrologic. Restoran töötab teisipäevast laupäevani 17.30-st kuni 23.30-ni. Kokad tulevad kööki sõltuvalt sellest, kuivõrd palju eeltööd on vaja teha, päev võis alata nii kell 12 kui ka kell 10.00. Tööpäev restoranis algas koosolekust, kus arutleti eelseisvat päeva ja tööd; külaliste arvu ja nende allergiaid, koostati tööplaan. Seejärel tegid kokad ja praktikandid ettevalmistusi. Kella enne nelja pealelõunal jäi 20 minutit aega, et koristada köök ja valmistuda teenindamiseks.
Täpselt kell 16.00 saatis peakokk meeskonda lõunale, ettevalmisustöid jätkata ei tohtinud. Lõunale ja keskendumisele läks 30 minutit. 16.30-st kuni 17.10-ni oli aega lõpetada kõik alustatud tööd. Pandi selga puhas lumivalge kokajakk, ette sama puhas põll ja kokamüts, mis on ette nähtud ainult teeninduse jaoks. Algas töökoosolek, kus anti infot saabuvatest külalistest. Peakokk jagas viimaseid õpetussõnu, plaksutas kolm korda ja ettekandjad avasid restorani uksed. 17.30 algas teenindus. Restorani menüü koosnes 12 roast.
Esiköök on jagatud neljaks: soe köök, kaks eelroogade kohta ja üks magustoitude osa. Teenindus kestis kella 23.00-ni, seejärel jäid magustoitude juurde üks kokk ja praktikant, kes serveerisid viimased magustoidud ning ülejäänud kokad hakkasid kööki koristama. Pärast köögi kordategemist algas viimane koosolek, kus tehti kokkuvõtet möödunud päevast; vead, mida peab parandama ja eelseisva päeva tellimuse koostamist.
Esmaspäev oli tähtsate eeltööde tegemise päevaks. Esmaspäeviti töötasid kõik kokad ja praktikaandid kordamööda. Töö algas varakult kella 07.00 või 08.00 paiku ning kestis kella 15.-16.00 sõltuvalt tööde mahust. Nendel päevadel töötas 2 kokka ja 1-2 praktikanti.
Maksimil oli unistus töötada Michelini restoranis, kuna meil Tallinnas selliseid ei ole. Tänu Erasmus+ projektile mul õnnestus unistus täide viia. Praktikal sai ta näha, kuidas töötavad Michelini restorani kokad, õppis palju tehnikaid, mida hakkab kindlasti tulevikus kasutama. See oli hea kogemus oma tööalaste oskuste arendamiseks ja keeleliste oskuste lihvimiseks.