Noorte kokkade superkursus Tekos alustab septembris 2022
Tippkokkade kaasamine kutseõppesse ei ole midagi erakorralist, küll aga on erakorraline sügisel Tallinna Teeninduskooli ja Eesti Hotellide ja Restoranide Liidu ning Külalislahkuse Klastri ühistööna alustavatel kursustel tippkokkade hulk ja tase tervikuna. Kui oled kaalunud koka kutset, siis sügisel alustav kursus on erakordne võimalus õppida parimate õpetajate käe all ja panna tugev alus oma karjäärile gastronoomiamaailmas.
Kokaõpe, mis 1-aastaga annab korraliku baasettevalmistuse alustamaks tööd tipprestoranide köögis, on mitmeti erakordne. Esiteks ei ole kunagi ühel kursusel kaasa löönud selline hulk oma ala tegijaid. Kokku on oma osalemist kinnitanud 14 peakokka, kes on sisuliselt kokkade koorekiht meie koduriigis, kuid kelle kuulsus ulatub palju kaugemale. Teiseks on kursus võtnud eesmärgiks koolitusprogrammi integreerida mentorprogramm, et tagada õpilaste pidev areng ja soov edasi pürgida. Iga õpilane saab endale mentori, kelleks on üks kursusel osalevatest tippkokkadest. Mentorprogrammi juhib Elari Killumets, mees, kes on mentoriks paljudele tippjuhtidele ja aitab kaasa nende edulugude elluviimisel.
42 nädala jooksul läbivad kokad koolituse, mis sisaldab olulisel hulgal praktilisi tunde kooli laboriköökides, aga ka reaalset tööpraktikat ettevõtetes. Ja ilmselgelt pakuvad oma ettevõtteid praktikabaasideks ka õppes osalevad tippkokad. Õppekava katab kõige esmasematest oskustest-teadmistest nagu toiduhügieen ja toitlustuse alused kuni põnevamate ja keerulisemate väljakutseteni – rahvusköögid Prantsusmaast Jaapanini, menüü koostamise alused ja kalkulatsioonid kuni peente praktiliste harjutusteni köögis, mille seas on oskuslikke tehnikaid toiduvalmistamise ja serveerimise ning kaunistamiseni välja. Kevadel sooritatakse kutseeksam ja seejärel on ilmselt igal lõpetajal võimalus valida millises restoranis tema karjäär jätkub.
Kursuse eestvedaja Kristjan Peäske sõnul on tippkokkade kaasamine sellises mahus erakordne ja väga oodatud samm: „Kõik tänased tipud on alustanud algusest. Ja see, et nad on nii kaugele jõudnud, on sageli seotud nende õpetajatega, eeskujudega. Usume, et siit kursuselt kasvavad meie tuleviku tegijad, kokad, kelle saavutuste me veel kuuleme ja kelle üle saame uhkust tunda!“
Kursusel osalevad õpetajatena järgmised tippkokad:
- Angelica Udeküll, La Spa restoran Wicca peakokk, Cordon Bleu autasu. Loe ja vaata Angelica kohta juurde siit: Köögis on ikka egod koos, Tippkokk Angelica Udeküll viib ETV vahendusel põnevatele maitserännakutele, Angelica lugu sõnade ja maitsetega, Eesti kokk Angelica Udeküll töötas Rootsi parimas restoranis Oaxen Krog
- Peeter Pihel, Fotografiska peakokk/osanik; Kotzebue Bakery omanik, Aasta kokk 2008. Peetrist on kirjutatud: Peeter Pihel: Ma võtsin seda 3,5 aasta pikkust tööd Rootsis kui kooli, millel oli kindel lõpuaeg, Chef of the Week: Chef Peeter Pihel, Sustainability Meets Culinary Art, Peeter Pihel ei ole talent, Kokk Peeter Pihel
- Koit Uustalu, GMP Pühajärve restoran, GMP Patisserie kohvik, GMP Villa Friedheim peakokk. Loe lisaks: Pühajärve restorani peakoka menüü pälvis meistritaseme,
- Koit Uustalu: “Kui ise ei oska, siis küsi teistelt nõu”, Koit Uustalu: koostöö talunikega peaks olema parem!
- Roman Zaštšerinski, restoranide Moon, Kolm Sibulat ning Mantel ja Korsten omanik; Valgetähe V klassi teenetemärgi omanik. Romanist meedias:
- Palju õnne! Eesti toidukultuuri edendamise eest sai teenetemärgi tippkokk Roman Zaštšerinski: “Olen hämmingus! Väga uhke tunne on!”,
- Peakokk Roman Zaštšerinski unistustest, saavutustest ja taimsest toidust
- Janno Lepik, restoranide Lee ja Lore Bistroo peakokk. Juure loe: Janno Lepik, Restaurant of the Week: Leib, Tallinn by Janno Lepik & Kristjan Peäske, Puhtalt Eesti moodi
- Hiro Takeda, Lee peakokk
- Dmitri Haljukov, Selver Eesti Peakokk, Bocuse d’Or 2017 finaali 14 koht. Dmitri tegemisi on kajastatud: Dmitri Haljukov|Une haute signature gastronomique|Tallinn, Eesti võitis koha Bocuse d’Or finaalis, Eesti tippkokk Dmitri Haljukov püüab täna pääsu kokkade olümpiale Bocuse d’Or
- Maido Maiste, Tsunft peakokk. Loe lisaks: Kõige paremat leiba Eestis küpsetab Maido Maiste, Tsunft. Kotzebue Bakery’s New Restaurant
- Erik Prosvirin, Mon Repos peakokk
- Dmitri Fjodorov, Ruhe peakokk, Aasta kokk 2014, 2015 Bocuse d’Or finaali 14 koht. Uuri lähemalt: Restoran Cru kokk Dmitri Fjodorov: Bocuse d’Or on enese proovilepanek, Aasta kokk 2014 on Dmitri Fjodorov
- Pavel Gurjanov. Rohkem saad teada: Bocuse d’Or laureaat Pavel Gurjanov: lapsena meeldis mulle tohutult, et sõime seda, mida ise kasvatasime, Söe Pavel Gurjanovs author cuisine, Eestit esindab kokaolümpial Pavel Gurjanov
- Taigo Lepik, Vabariigi Presidendi Kantselei Peakokk, EPÜ president. 2019, mai Taigo Lepik! (Tallinn), Taigo Lepik | Chef de Cuisine | Palais de la Présidence de la République d’Estonie
- Andrei Šmakov, Savva, Michelin 1* tärn. TIPPKOKA TÄHELEND ⟩ Eestist pärit Andrei Šmakov pälvis Venemaal ihaldatud Michelini tärni, Eesti kokk Andrei Šmakov Soome kultusrestoranis Chez Dominique, Viie tärni peakoka Andrei Šmakovi glamuurne elu Moskvas, Andrei Šmakov: tee seda, mida oskad ja mis sul hästi välja tuleb. “Bonaparte’i eluakadeemia”
- Vladislav Djatšuk, Mon Repos ja Päris peakokk. PERSOONILUGU | Bocuse d’Or, trühvlid ja Vlad ehk tippkokk Vladislav Djatšuk’i puhkus oma restorani köögis, Vladislav Djatšuk, juuraharidusega köögivõlur, Hotel Telegraaf’s Chef on High Wire, Vladislav Djatšuk „Mon Repos – see ongi minu puhkus.”
Esita avaldus SAIS-is ja tutvu konkursi tingimustega
Noorte kokkade superkursusele annab hoogu