Praktikal maailma parimal puhkusesaarel
Kohe-kohe Tallinna Teeninduskooli lõpetav kokaõpilane Hele-Mai käis välispraktikal maailma parimal puhkusesaarel – Sitsiilias.
Sõitsin Sitsiiliasse koos väikse grupiga Tekost, õpilased ja õpetajad, kes läksid Sitsiiliasse teise Erasmus projekti „Gastromap“ raames. Sitsiilias oli palju soojem kui Eestis. Sitsiilia liiklus on ka hoopis midagi muud, eestlasele väga harjumatu. Enna linna saabudes läksid vahepeal kõrvad lukku, sest linn ise asus 950 m kõrgusel merepinnast, ühtlasi on Enna linn Sitsiilias kõige kõrgemal asuv linn. Kui jõudsime ööbimiskohta, siis ootas meid juba kohalik Dario. Hotellis jagati toad ja mina läksin ühesesse tuppa. Kohe ka kohale jõudes olid inimesed juba väga-väga toredad, lahked ja sõbralikud, kogu aeg uuriti, et kas kõik on ikka korras ja hästi.
Esimene päev näitasid kohalikud kooli õpilased Enna linna. Ennas on Enna Bassa e. all pool asuv Enna ja Enna Alta, mis asub siis üleval mäe otsas. Esimene päev restoranis läks väga lõbusalt ja toredalt. Mind võeti kohe algul hästi soojalt vastu ja kohe algul olin juba osa nende perest. Usaldus nendel inimestel on suur, sest näitena saan kohe selle tuua, et esimesel päeval näitasid nad mulle kuidas valmistada klassikalist Sitsiilia toitu caponatat ja juba järgmisel päeval lasid nad mul selle täiesti üksi valmis teha ja see tuli väga hästi välja. Pererahvas usaldas mind niivõrd palju, et päris tihti nad jätsid mu kuskil kaheks tunniks kööki üksi ettevalmistusi tegema. Restorani jaoks käis pererahvas igapäevaselt poes, et koguaeg oleks olemas võimalikult värske tooraine. Viimasel päeval, enne kui teised pidid tagasi Eestisse sõitma, läksime koos itaallastega väljasõidule erinevatesse kohtadesse: Piazza Armerina, oliivi istandus Pergusa järve ääres. Lisaks oli väike pidu ühes baaris enne teiste tagasisõitu Eestisse.
Mingil hetkel ma kolisin ümber korterisse, mis asus täpselt restorani kohal ja väga mõnus oli kohe otse korterist põhimõtteliselt restorani astuda. Korter, kus olin oli väga mugav. Pesu pesemisega oli lihte, kui oli vaja pesu pesta, siis andsin pereema kätte ja nad pesid ise puhtaks ning hiljem andsid mulle puhta pesu tagasi. Süüa ma enamjaolt ise ei pidanud tegema ja samamoodi ka väljas söömas käima, sest enamasti ma sain restos süüa. Toidupoodides oli hästi lai valik sinki, juustu, veini ja oliivõli. Hinnad võrreldes Eesti poodidega olid suhteliselt samad, osad asjad odavamad ja osad kallimad. Inimesed Ennas olid väga toredad ja abivalmid. Isegi kui väga vähe räägiti inglise keelt, siis ikkagi alati aidati kuidagi moodi. Töö hakkas valdavalt kas kell 16:00 või 16:30 ja restoran oli avatud 19:00-00:00.
Vahepeal käisid ka mu ema ja õde Sitsiilias külas.Viimane nädal oli kõige raskem, sest ma teadsin, et pean varsti tagasi Eestisse lendama. Ära tulekul oli kõige raskem see, et pidin ära tulema kohast, mis sai mulle väga südamelähedaseks ja sinna jäi perekond, kes mind nii kiiresti omaks võttis. Saan kindlalt öelda, et mul on Sitsiilias olemas teine perekond, kes mind alati igal ajal tagasi ootab.