Zero Waste Challenge 2022 võit Tekosse
Täna, 10. septembril toimus Läti kokkade ühenduse “Pavāru klubs“ eestvõttel Riia toidumessil Baltimaade noortele kokkadele toidukao vältimisele ja vähendamisele suunatud võistlus “Zero Waste Challenge”. Võistluse kandvaks ideeks on teadvustada jäätmete teket toiduainetööstuses ja restoraniäris; tulevikku saab uuena luua muutes kokkade mõtlemist alustades noorest põlvkonnast. Selleaastaseks pearoa põhitooraineks oli kanakoib, millest tuli kahel kokaõpilasel valmistada 6 portsjonit. Õpetaja ülesandeks oli valmistada pearoa jääkidest väike suupiste samuti kuue portsjonina. Kõigi võistkondade jaoks valmistasid korraldajad ette musta kastina ühesugused koostisosad, mille sisu tuli nulljäätmete kontseptsiooni kohaselt kasutada maksimaalselt ära. Toitude valmistamisel tekkinud jäätmed kaaluti ning lisaks maitsele, toitude terviklikkusele kaaluti ja hinnati ka tekkinud jäätmeid. Lisatooraine võistkondade poole polnud lubatud. Meeskond ei pea lisaaineid kaasa tooma. Toitude serveerimist toetas Churchill nõudega Gemoss. Võistlusel osalesid noorde kokad Ogre, Kuldīga, Tallinna, Vilniuse ja Klaipeda ametikoolidest.
Tallinna Teeninduskooli võistkond koosseisus õpetaja Maria Stulova ning noored kokad Anna Voltškova ja Helmut Mitrovski võitis selleaastase Riia nullkulku võistluse. Teko võistkonna pearoaks oli täidetud maisikanakoib kukeseene-bulguri, maapirnikreemi ja muskaatkõrvitsapüreega. Isutekitajaks kanakroket maapirni-peedikastme, kõrvitsa-apelsinikreemi ja parmesanikreekeriga.
Vaata ka teisi pilte siin