World Skills 2022 kokavõistlusel

Šveitsis Luzernis toimus 23.-27.10.2022 World Skills kokkade ja restoraniteenindajate võistlus. Eestit esindas kokavõistlejana Maria Rezev, juhendajana Eesti kokavaldkonna World Skillsi ekspert Kristi Tiido. Maria sooritusele elasid kaasa Teko kokavaldkonna juhtivõpetaja Anne Mäe ja õppedirektor Tiina Plukk.

Kokavõistlejad loositi võistlusgruppidesse, vastavalt loosile tehti võistlusülesanded kas hommiku- või õhtupoolses vahetuses ning erinevatel päevadel.

Maria võistlusülesanded:

  • pühapäev hommikupoolik: magustoidu valmistamine, rahvale vaadeldav, boksis pole ahju;
  • esmaspäev hommikupoolik: ettevalmistustööde tegemine siseboksis, kaugemal rahvast, boksis pole ahju;
  • teisipäev hommikupoolik: eelroogade, pearoa, leivavaliku ja vegantoidu valmistamine, rahvale vaadeldav;
  • kolmapäev hommikupoolik: tehniline ülesanne siseboksis.
Kokkade võistlus algas teoreetilise osaga. Kümne kohaliku tooraine hulgast tuli valida 5 ja neid kasutada oma menüüs vähemalt 50% etteantud kogusest.  Menüü kirjutada inglise keeles ning vastavalt sellele hinnati hiljem toite. Toitude valmistamise ülesanded:
  1. Valmistada kuum eelroog (kartulirösti lisanditega), Olivie salat salat, Kiievi kotlet koos lisanditega ja vegantoit.
  2. Valmistada magustoit, peakomponent küpsetis ja lisandid, mis on valmistatud kindlaks määratud tehnikatega.
  3. Tehniline ülesanne, kus lühikese aja jooksul pidi näitama erinevate tehnikate oskust (pastataigna tegemine, munakollaste eraldamine munavalgetest, vahustamine, emulsioonkastme valmistamine).

Kristi roll – üldjuhul on iga riigi ekspert ka kohtunik. Enne võistlust teevad eksperdid kirjaliku inglisekeelse testi. Testi läbi tegemine tagab, et kõik eksperdid on põhjalikult läbi töötanud WorldSkills võistluste hindamisjuhised ja mõistavad, kuidas toimub hindamine. Iga võistlusülesannet hindab kaks kohtunikku. Objektiivsete hindamiskriteeriumide puhul peavad kohtunikud olema punktides ühel nõul. Subjektiivsete hindamiskriteeriumide puhul ei tohi erinevate kohtunike hinnangud erineda rohkem kui 1 punkt. Suurema erinevuse puhul peavad nad jõudma üksmeelele ja oma punkte vastavalt korrigeerima. Toitude maitset hindas sõltumatu žürii, mis koosnes Šveitsi peakokkadest.

Tehnilise ülesande saavad võistlejad ja eksperdid teada võistluse alguses kohapeal, selleks ei saa kodus ette valmistuda. Tehnilises ülesandes oli vaja lüüa lahti 15 muna, nii et munakollane ei läheks katki – aeg max 2 minutit. Valmistada aja peale:

  • beseetaigen
  • Hollandi kaste
  • pastataigen
  • vahustada vahukoor
  • vaniljekaste
Kogu ülesanne kestis 1 tund. Iga etapp algas vilega ja võistleja pidi käed üles tõstma kui ülesande lõpetas. Lisaks hinnati hügieeni, töökorraldust, valmistatava toote kaalu jpm. Kuula Maria muljeid tehnilisest ülesandest

Maria Rezevi tulemuseks:

  • WorldSkills 2022 Cooking 7. koht
  • Medallion for Excellence
  • Medallion The Best of Nation

See on läbi aegade kõrgeim koht, mis Eesti kokaeriala võistleja on WorldSkillsil saavutanud! Oleme uhked, et meil on sellise tulemusega kokavõistleja, et meil on selline innustav, inspireeriv ja kompetente ekspert Kristi – see medal on tunnustus pühendumisega tööle!

Kodus tagasi

Iga tegu loeb – kestlikkus

Nii võistlustel, HoReCa messil ZAGG kui kogu reisi ajal oli näha, kuidas erinevad ettevõtted on oma eesmärgiks võtnud säästliku loodusressursi kasutamise ja rohepöörde teemad.
Näiteks Swiss Airlines:
  • kasutab pakendite puhul paberit, mis on valmistatud põllumajandustoodete jääkidest
  • jookide serveerimiseks ei kasutata plastnõusid
  • söögiriistad on korduvkasutatavad (metallist)

Võistlusreisi kokkuvõte siin