Maailm peab 7. korda Itaalia köögi nädalat
Itaalia välismisisteerium on algatanud Itaalia kööki tutvustavate ürituste iga-aastase sarja «The Week of Italian Cuisine in the World». 2022. aastal toimub Itaaliat ja Itaalia maitseid maailmas tutvustav nädal maailmas 7. korda – 14.-20. novembril. Käesoleva aasta kandvaks teemaks on hoolivus, jätkusuutlikkus ja innovatsioon: Itaalia köök inimeste tervise heaks ja planeedi kaitseks.
Itaalia saatkond Tallinnas on Eestisse kutsunud Itaaliat ja itaailia maitseid tutvustama Salerno provintsi Castelnuovo Cilento hotelli- ja toitlustusinstituudi õpetajad Carmine la Mura, Raffaele Longo ja Marco Fenucciu ning õppijad, kelle kool kannab oli Ameerika füsioloogi Ancel Benjamin Keys´i (1904-2004) nime. Keys uuris toitumise mõju tervisele ning püstitas hüpoteesi, et toidu küllastunud rasvade asendamine polüküllastumata rasvadega vähendab kardio-vaskulaarseid haigusi – täna tunneme sellisel lähenemisel põhinevat toitumist Vahemere dieedina. Alates esmaspäevast on toimunud Ancel Keys´i külaliste juhtimisel Tallinna Teeninduskoolis Itaalia köögi meistriklassid, eesmärk on propageerida Itaalia toidukultuuri, tooteid ja retsepte. Lisaks sellele tutvustavad nad oma piirkonna suurepäraseid tooteid ja Vahemere dieedi eeliseid.
Esmaspäeval valmistasid teise kursuse pagar-kondiitrid itaallaste juhendamisel desserte – traditsioonilist panna cotta´t, pan di Spagna´t (biskviiti) ja biscotti di pasta frolla con sac a poche (muretaignaküspiseid). Teisipäeval valmistasid teise kursuse noored kokad Itaalia õpetajate juhendamisel itaallastest õpilastega rühmatöös erinevaid pastaroogi – pasta al pomodoro con cacio ricotta (pastat tomatikastme ja rikota juustuga), tagliatelle burro e salvia (tagliatelled või ja salveiga) ja fusilli all’Amatriciana. Pastatainad valmistati ise – nii munaga kui veganvariandis, samuti vormiti erineva kujuga pastatooted käsitsi – nii fusilli (spiraalikujuline pasta), paela meenutavad tagliatelle´d (keras lintnuudlid) kui elicoidali´d (pikemad torukesed). Pasta fresca ehk värske pasta maitseb kordades paremini kuivatatud tööstuslikest poolfabrikaatidest. Kuidas ise pastatainast teha, näitab Ancel Keys kokaõpetaja Carmine la Mura:
Itaalia nädala programmi kuulub ka pidulik Itaalia õhtusöök, mis toimub Tekos 16. novembril. Itaalia piirkondlikel toodetel põhinev menüü sisaldab traditsioonilisi Itaalia retsepte, mille on tänapäevases võtmes ümber tõlgendanud Michelini tärniga pärjatud peakokk Caterina Ceraudo, restoranist Strongoli-Crotone Dattilo. Toitude valmistamisel ja teeninduses osalevad Teko ja Ancel Keys õpilased ja õpetajad.