Euroopa Grand Prix 2023: Global Chefs Challenge poolfinaalide esikoht Eestisse
19.-22.02.2023 toimus Itaalias Riminis European Grand Prix 2023: Global Chefs Challenge Euroopa poolfinaal. Üritus on ettevalmistuseks 2024. aasta oktoobris Singapuris toimuvale finaalile Global Chef Challenge. Seitsme poolfinaaliga valitakse üle maailma välja 40 meeskonda neljas kategoorias: Global Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge, Global Vegan Chefs Challenge ja Global Young Chefs Challenge. Finaali võõrustajariik saab oma meeskonnale igas neljas kategoorias wild card-koha, kvalifitseerudes ilma, et nad peaksid tingimata osalema poolfinaalides. Eestit esindas Itaalias meeskond koosseisus peakokk Ivan Derizemlja, commis Aljona Koch ja treener Cätlyn Priks. Eesti meeskond. Pingelisel võistlusel tuli valmistada eelroog hiidlesta fileest ja pearoog vasika välisfileest ja harknäärmest. Eestlastele pakkusid konkurentsi 17 rahvusmeeskonda: esimeses võistlusvoorus võistlesid Horvaatia, Belgia, Ungari, Küprose, Rumeenia ja Läti meeskonnad, teises võistlusvoorus lisaks eestlastele Saksamaa, Aserbaidžaani, Portugali, Sloveenia ja Hispaania võistlejad. Pärast ametliku registreerimisaja lõppu lisandus veel kuus maad – Itaalia, Holland, Wales, Slovakkia, Serbia, Tšehhi, mille esindajad moodustasid kolmanda võistlusvooru. Võistlusaeg kokku kahe roa valmistamiseks igale meeskonnale 3 tundi. Globaalses üldarvestus saavutati 18 riigi hulgas positsioon esimese viie hulgas.
Teko teise kursuse õpilase Aljona tee suurvõistlusele sai alguse 2022. aasta jaanuari lõpus koolivõistluse Kuldne Kulp võidust. Koolivõistlusele järgnes 2022. aasta kevadel osalemine Noore Meistri kokandusvõistlusel, järgnes 2022. sügisese Noorkoka võistluse hilisemale võitja ja Teko vilistlasele Jelizaveta Šalova toetamine commisena. Aljona jäi Noorkoka võistlusel silma Ivan Derizemlja, kes kutsus ta endale Euroopa Grand Prix võistluse abiliseks. Grand Prix võistlustingimused sätestasid tingimuse, et commis peab olema sündinud 1999. aastal või hiljem. Ivani ja Aljona treeningud algasid jaanuari lõpus, lühikese aja jooksul, täpselt kuuga, jõuti ära teha väga suur ja raske töö. Noori juhendas Teko vilistlane Cätlyn Priks.
Aljona muljed:
Võistlustega sain endale järjekordse kogemuse, rohkem olulisi suhtluspartnereid, sain ka ise ennast näidata teistele kokkadele, kohtunikkudele, mis on väga oluline eelis tulevikule. Sain arendada silmaringi kokanduse valdkonnas, serveerimises, toitudes. Samuti aina rohkem mõistan võistluste korraldamist ja oskan hinnata nendele pühendatud aega korraldava riigi ja võistluste läbiviimise meeskonna poolt.
Edu Singapuri võistlusel!