Erasmusega praktikal Jordanaer-is **
Magustoidukokk Monika Sori räägib oma praktikast alljärgnevalt:
2023. aasta kevadel lõpetasin Tallinna Teeninduskoolis magustoidukoka õppe ja pärast selle lõpetamist pakuti võimalust kandideerida Erasmus+ programmi raames välispraktikale. Tahtsin kindlasti suvel praktikal ära käia, pidin kiiresti tegutsema.
Eric Vildgaard on omamoodi isiksus, kellest tasuks lähemalt rääkida. Näiteks Forbes on avaldatud tema teekonnast tippkokani pika jutu: „Gängi liikmest Michelini tärniga pärjatud kokaks: tutvuge Eric Vildgaardiga“. Tegemist on endise gängi liikme ja nö „paha poisiga“, kes tegeles nooruses kuritegevusega, muuhulgas ka narkootikumide vahendamisega. 13-aastaselt ei saanud tema vanemad noore kriminaali kasvatamisega enam hakkama ja viskasid ta kodunt välja. Teda saadeti erinevatesse alaealiste ümberkasvatusasutustesse. Erinevate programmide käigus sattus ta lõpuks 16-aastaselt purjetamisreisile, kus tema ülesandeks oli valmistada süüa kogu meeskonnale. Ta nautis kokkamist väga ja plaanis kokandusega Kopenhaagenisse naastes jätkata, kuid sattus järjekordselt halba seltskonda. Pöörde elus tegi ta tänu oma vend Torsten’ile, kes oli sel ajal Noma kokk ja René Redzepi parem käsi. Noma oli just saanud oma esimese Michelini tärni ja vend kutsus Ericu omale appi.
Eric Vildgaard kirjeldab seda perioodi oma elus kui skisofreenilist perioodi. Tööpäevadel andis ta köögis endast kõik, kuid vabadel päevadel viibis ta selles, mida ta nimetab “pimedas maailmas”. Pärast kolme aastat Nomas naasis Vildgaard oma vanade eluviiside juurde. Vildgaard saavutas lõpuks põhja, kui tema mõlemad vanemad surid vaid mõne kuu jooksul. Kuid see oli ka tema elus otsustav pöördepunkt.
Vildgaard hakkas abistama restoranis Fredensborg Store Kro ja edutati lõpuks peakokaks. Umbes samal ajal kohtus ta oma tulevase naise Tinaga, kes töötas samas restoranis. 2017. aastal, kui sündis teine laps, avas paar restorani Jordnær. Nad said oma esimese Michelini tärni üheksa kuu jooksul. 2020. aastal omistati restoranile teine Michelini tärn. Eric ei ole kunagi varjanud, et tema eesmärgiks on saada ka kolmas tärn.
Restorani nimi “Jordnær” on kõige parem tõlkida kui “maalähedane”. Tegemist on pereettevõttega, Tina Kragh Vildgaard võtab vastu külastajaid ja juhib nö saali teeninduspoolt ning Eric täidab köögis peakoka ülesandeid.
Töö- ja eraelu tasakaalu huvides on restoran külalistele avatud vaid teisipäevast reedeni.
Tina ja Eric
Loe põnevat praktikalugu edasi siit