Lähemalt Joonas Koppelist
Septembri algul sõidab Kanadasse Eestit ja Tekot esindama 19-aastane brünett sõbralik, kuid sõnaaher Joonas Koppel. Ta on pühendunud kokakunsti saladustele, mistõttu on teda pärjatud 2008. aastal kahe tiitliga: Kuldne Kulp noorema vanusegrupi võitja ja Noor Kokk 2008. Calgarysse saatmine ei tulnud iseenesest. Sellele eelnesid erinevad võistlused ning 6. märtsil otsustasid Kuressaare Ametikoolis peakokad lõplikult – Calgarysse sõidab Tallinna Teeninduskooli III kursuse õpilane Joonas Koppel.
Joonas valmistas Kuressaares kolmekäigulise lõuna. Eelroaks küpsetas tunnustatud noor kokk madalal temperatuuril lõhe seenepuruga, mille juurde tegi ta inglise sinepise kreemi, jäise salati, hernepüree ja krõpsu ning võis praetud hiidkreveti, pastinaagipüreega, kolmandaks 62-kraadise kuumusega töödeldud vutimuna. Pearoaks valmistas Koppel madalal temperatuuril kanarulli, mille kõrvale tegi ta kõrvitsarisotto, kanamaksaterriini õunapallidega, paprikavormi, magusa mustjuure ja lillkapsa kreemi ning petersellipuru. Lisaks veel punase veini leem. Magustoiduks šokolaadikook, šokolaadimousse, glükoosileht, cream caramel ja vaarikapallid, vaarikakaste ja lehttaigna-vaniljepuru. Kogemust on, kuid vaatamata sellele nullis meie kokapoisi tuju esimeses voorus cream caramelli küpsetamine, mille ta luges ebaõnnestunuks. “Pärast sain joone peale tagasi,“ meenutas Joonas. „Kõige paremaks pean eelrooga kalast.“
Joonas alustas köögis pottide ja pannide taga toimetamist juba väikese poisina, pea hädavaevu pliidini küünitamas. 11-aastaselt andis ta koos kolme omavanuse kaaslasega välja kokaraamatu, mis oli osa isa Martti Koppeli kokaraamatute seeriast.
Tuntud isa
Ilmselt teavad kõik 033K rühmakaaslased ja Teko õpetajad, et Joonas Koppeli isa on telekokk Martti Koppel, restoran Al Sole peakokk, paljude kokaraamatute väljaandja. Joonase sõnul tahab ta oma nime ise tuntuks teha, ilma isa abita. „Kui ma midagi teen, siis küsin isa arvamust maitsete osas ja kuulan ta nõuandeid,“ ütles Joonas, „ma olen selline iseseisev ja ei võta väga palju ei õpetajate ega teiste arvamust arvesse, kui teen mõnda võistlusrooga, kuid õiglase kriitika võtan alati arvesse. Kuigi eks ikka paneb pingutama teadmine, et isa on ka väga hea kokk.“ Võiks arvata, et söögitegemine jaguneb Koppelite peres pereisa ja Joonase vahel. Tegelikult see nii pole, ka ema Piia on hea kokk. Nädalavahetustel on siiski ka pereisa pottide-pannide taga.
Kokanduspisik lapsepõlvest
Joonas nakatus kokandusepisikuga, kui käis isaga suveüritustel grillimas. „Ma pole kunagi mõelnud mingi teise ametile peale,“ lisas Joonas. Huvist gurmaanluse vastu proovib ja katsetab Joonas pähetulevaid ideid. Vahel juhtub, et mõnda rooga pole võimalik sel kombel teha, nagu ta algselt plaanis. „Tegelikult ma ei tea ju veel kokandusest midagi,“ nentis Joonas, „peab palju veel õppima, maailmas ringi vaatama, et saada parimaks.“ Noore kokapoisi unistused on seotud Prantsusmaaga, sestap plaanib ta pärast Teko lõpetamist prantsuse keelt õppida ning minna tulevikus Prantsusmaale elama-tööle. Reaalsem unistus on sügisel Calgarys esikolmikusse jõuda, mille nimel näeb juba kolm kokanduse tiitlit võitnud noormees vaeva.