Gluteenivabad küpsetised
Juba seitsmendat aastat harib meie kaubanduse kutseõpetaja ja Eesti Tsöliaakia Seltsi juhatuse esimees Aive Antson õpilasi erinevate jahude kohta. Fookus on eelkõige gluteenivabadel toodetel.
Eesmärk on pagar-kondiitri eriala õpilastele teadvustada erinevate jahude olemasolust, nende kasutamisvõimalustest ning tsöliaakiast, mis ei ole gluteenitalumatus ega allergia, vaid hoopis autoimmuunne haigus.
Lisaks teoreetilistele tundidele on iga-aastaseks traditsiooniks saanud ka gluteenivabade toodete küpsetamine ja üheskoos söömine. Õpilased peavad ise retsepti valima ning seejärel toote vastutustundlikult valmistama, st peavad vältima ristsaastumist.
See kord valmistasid PK22-PE õpilased järgmised maitsvad üllitised:
- Mandlijahust banaani leib
- Toortatrabesee
- Mandlibesee
- Kaeraküpsised kõrvitsaseemnetega
- Brownie küpsised
- Mandliküpsised
- Mandlikook
- Sidrunikeeks
- Sibulapirukas
- Riisijahuga mandlibesee
- Kaneelirullike
- Kookosepätsid