Nagu eksamil: Eesti parimat toiduainet valitakse haudvaikuses
Viljar Voog, 20. märts 2012 · Õhtuleht
Tänavu valitakse juba 18. aastat Eesti parimat toiduainet. Õhtuleht käis uudistamas, kuidas tähtsa auhinna üle otsustamine käib. Väga steriilselt, nagu välja tuleb!
Neli sirget rida laudu, mis üksteisest kindlal kaugusel, mustandipaber, mille peab enne puhtandit ära täitma, vestlemine on rangelt keelatud – täna Tallinna Teeninduskooli sattunu oleks võinud arvata, et ta on juhtumisi mõnele eksamile sisse astunud. Tegelikult tegelesid eksperdid selles väga steriilses keskkonnas hoopis tänavuseaastase Eesti parima toiduaine väljaselgitamisega.
Kõige õigem oleks komisjonitööd võrrelda ilmselt matemaatikaeksamiga, kus esimese vooru lõppedes tehakse paus, antakse kohtunikele/eksaminandidele võimalus korraks oma pead kohvipausil puhastada. Muidugi selle vahega, et täna kohvi ei pakutud, sest musta joogi liiga tugev maitse rikuks järgnevad testid. „Seal on tee?” küsis üks kohtunik siinkirjutaja käest termose sisu kohta ning lonkis pettunud näol puhkelaua juurest minema.
Täna alustati kalatoodete mekkimisega ning edasi tulid kastmed ja pagaritooted. Kohtunike mälumist saatis ikka ja jälle vaikus. Eriti harjumatu oli päev esimest korda otsustamisel osalevale peakokkade žüriile, mille liikmed köögis oma mõtteid kolleegidega harjunud jagama.
Aga pole halba ilma heata, sest kui eksperdid hakkavad otsustama 2012. aasta parimat alkohoolset jooki peab ju tuju paremaks minema!? „Pigem minnakse tõsisemaks,” tuleb Toiduainetetööstuse Liidu juhataja Sirje Potisepp välja uskumatuna näiva väitega. „Alkohoolseid jooke hinnata on üpris tõsine töö,” ütleb ta ning lisab, et terve päev erinevaid toite maitsta väsitab päris ära. Õnneks saab ekspertide tänane maitsmistöö õigepea läbi. Enne saavad nad aga tunda end veel enam nagu eksamil, sest viimasena on kavas magustoitude hindamine, mis tähendab, et lauanurgale ilmuvad šokolaadid.