Tähista pühadeaega maitsva retsepti abil
Lihavõttepühad, munadepühad, ülestõusmispühad – heal lapsel mitu nime.
Pühade puhul jagab meiega pagar-kondiitri õpetaja Ljudmila Butnik vahvat retsepti, mida munade koksimise kõrvale valmistada.
Retsept „Jänku keeks“, autor Ljudmila Butnik
Sellest retseptist saab kolm 11 cm diameetriga keeksi.
Retsept koosneb viiest valmistusetapist.
1. Besee:
Munavalge 70 g
Puudersuhkur 140 g
Vaniljesuhkur
Toiduvärv (roosa või sinine)
Vahusta munavalged algul ilma suhkruta, seejärel lisa vahustamise ajal osade kaupa suhkur. Pritsi ahjuplaadile beseed sakilise tülliga pritskotist ja kuivata ahjus 90 C juures 1,5-2 tundi. Valmis beseenupud pane kõige viimasena keeksile kaunistuseks.
2. Liivataigna kõrvad:
Rulli liivataigen 5 mm paksuseks. Lõika trafareti (šablooni) abil välja kõrvad, aseta kohe bambusepulgad sisse ja küpseta 180 C juures. Lase liivataigna kõrvadel ära jahtuda ja kaunista kaunistusmassiga.
3. Kaunistusmass:
Jänkukõrvade kontuuri joonistamiseks sega kokku 50 g munavalget, 250g puudersuhkrut ja törts sidrunimahla. Värvi osa glasuurist roosaks või helesiniseks vastavalt sellele mis värvi beseed sul on. Joonista kontuurid kõrvadele. Selleks et katta suuremat pinda, lahjenda seda sama glasuuri veidi veega.
4. Keeks:
Jahu 160 g
Suhkur 160 g
Munakollane 210 g
Muna 1 tk
Või 135 g
Vahusta munakollased ja muna suhkruga kohevaks. Sulata või läbipaistvaks ja jahuta niimoodi, et või oleks ikka vedel, kuid mitte kuum. Lisa vahustatud munamassile sõelutud jahu, sega ettevaatlikult läbi et mass jääks kohev. Lõpus lisa sulatatud või. Jaota taigen 4 vormi vahel. Küpseta 165 C juures 15-25 min. Valmidust kontrolli tikuga – tikk peab jääma kuivaks – ära üle küpseta.
5. Vahukommi kate:
Želatiin 5 g + 30 g vett paisutamiseks
150 g puudersuhkur + 50 g vett, näpuotsatäis sidrunhapet
Pane želatiin likku. Pliidi peal aja keema 130 g suhkurt ja 50 g vett koos sidrunhappega, sega pidevalt.
Lisa kuumale suhkrusiirupile želatiin ja vahusta tugeva vahu saamiseni. Vaht jääb veidi paindlik.
Pritskoti abil jaota saadud vahukommi kate jahtunud keeksidele. Kate kuivab kiiresti, seega arvesta sellega kaunistamisel.
Rühma PK22-PV valmistatud lihavõtte keeksid ja präänikud, juhendaja pagar-kondiitri õpetaja Ljudmila Butnik: