Teko peakoka Veronika koolituse muljeid Taanist
Teko peakokk Veronika Eesmann käis Erasmuse programmi kaudu 17-27.06.2024 koolitusel Taanis Slagelse ZBC koolis kus tutvuti põhjalikult Põhjama köögi maitsetega.
Veronika muljeid koolituselt saad lugeda siit altpoolt:
Saabusin Taani vihmasel ja kõledal pealelõunal. Saabudes tervitasid soojad ja toredad kooli esindajad. Jagati kätte õppeprogramm ja päevakavad. Kuna ilm oli vihmane ja väga tuuline siis otsustasin sel õhtusel ajal puhata.
Esimesel õppepäeval olin valmis tutvuma oma uute kaaslastega, kes osalevad samal koolitusel. Suur oli minu üllatus kui nägin, et grupp koosnes 15 India noorest ja minust.
India noored olid vanuses 19-27 eluaastat, kes on õppinud Prantsuse kulinaariat India kokakoolis, mis on tasuline ja noorte väitel väga kallis kool. Neil oli sel koolitusel õppida palju uut.
Mina tundsin ennast seal natuke kindlamalt kui algselt arvasin sest selgus, et juhendaja põhirõhk kujunes siiski India noorte juhendamisele. Miks? Kuna nemad ei teadnud Põhjamaa köögist ega kohalikust toorainetest eriti midagi. Kui algul anti meile õppeplaan ja päevakava siis see muutus väga kiirelt vajaduspõhiseks õppeks. Need noored polnud näinud, et metsast saab korjata toorainet toidu valmistamiseks ja kaunistamiseks, nad polnud näinud nuikapsast ega juursellerit. Spargli avastasid farmis kus kasvatatakse köögivilju ja loomi. Arvan, et kanad ja jänesed olid mõnda aega pärast külastust häiritud, sest noored ei osanud arvestada nende reaktsioonidega. Mis siis ikka, suure linna rahvas- kõik tuleb külmikust!
Järgmistel päevadel veetsime õppeklassis/ laboris alates kell 8.30 kuni 16.00.
Päev algas sellega et lauale olid asetatud toorained, millest toitu valmistada ja tingimuseks oli see, et kõik mis laual on, tuleb kasutada toidus, valmistada 2 portsjonit. Valmistamisel tuli kasutada vähemalt 4 kuumtöötlemis võimalust. See kujunes vahvaks koolituseks, kus oli võimalik ise valmistada ja vaadata noorte toimetusi ja nende lahendusi vastavalt väljakutsele. Serveerisime ja maitsesime üksteise saavutusi. Esimesel nädalal kujunesid noorte toidud siiski india maitselisteks.
Nädalavahetusel tegime ühise väljasõidu Kopenhaagenisse, kus külastasime kohvikuid ja testisime seal erinevaid menüüsid, vaatasime serveerimistehnikaid ja lillede ja ürtide kasutust serveerimisel. Kuna meie kursus pidi lõppema eksamiga siis tegid noored kohe plaani kuidas oma toite serveerida ja olid terve tagasisõidu aja väga elevil, ning hirmul, et eksam võib olla neile liiga raske.
Esmaspäeval laborisse minnes avastasime, et maitseained olid ära korjatud, et säilitada naturaalseid maitseid, jäi vaid sool ja suhkur. See nädal kujunes selliseks koolituseks kus õppisime kasutama looduslike ürte ja maitsetaimi mis oli asetatud tooraine lauale.
Jälle hea väljakutse.
Ja jõudiski kätte reede, eksami päev- elevil?, hirmul?
Eksami tooraineteks olid: kana, juurseller, nuikapsas, spargel, muna, sibul, küüslauk, vahukoor, või.
Valmistusviisiks: püree, praadimine, fritt, blanšeerimine
Serveerimine: kuum taldrik, temperatuuril 64 kraadi, 2 portsjonit
Aeg oli 2 tundi ja sisenemine ühekaupa ja alustati vahedega 10 minutit.
Oli tunne nagu osaleks mõnel pingelisel võistlusel, valitses vaikus, ainsad helid mis kostusid olid ahju märguanded toidu valmimisest.
Kui see kõik läbi sai valitses endisel kaua aega suur vaikus sest pinge oli nii suur, et õpilased arvasid, et nende saavutused polnud piisavalt head. Kuid see muutus peale tulemuste avalikustamist suureks peoks, sest kõik olid sooritanud tulemile “ väga hea”
Selle kahe toreda nädala jooksul said meist vahvad sõbrad kellega veetsime palju vaba aega koos, käisime looduses jalutuskäikudel ja vestlesime palju toidust ja selle erinevusest erinevates maailmajagudes ja maitsetest. Vahetasime kontakte, et tulevikus oleks võimalusi teha õpilasvahetusi ja omandada uusi kogemusi.
Ja oligi aeg lahkumiseks, hüvastijätt ja olen juba uute kohtumiste ootel.
Kokkuvõtteks, oli esimene nädal tutvumine põhjamaa toidu ja toorainega: mets, meri, loodus ja ürdid
Teisel nädalal keskenduti tooraine kasutamisele, kuumtöötlemisele ja serveerimisele.
Sai osaleda õppeprotsessis algusest lõpuni, kust sai kaasa heade oskuste pagasi.
Suur tänu!
Astrid, Tina, Jack, muidugi Pillele ja Annele toreda koolituse eest!