Itaalia toidukultuuri nädal Tekos: külalised maailma tippkokanduskoolist ALMA
19.–21. novembril 2024 külastasid Teko kokaõpilasi ja õpetajaid maineka Itaalia kõrgema kokakooli ALMA esindajad: Chef Davide Larise, Sous Chef Jacopo Bistocchi ja Almos Galeotti. Külastus toimus rahvusvahelise Itaalia toidunädala «The Week of Italian Cuisine in the World» raames, mille seekordne teema oli “Culinary Roots: Health and Tradition” – Vahemere dieedi tervislikud juured ja traditsioonid.
Itaalia toidunädalat korraldatakse Itaalia Välisministeeriumi ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja eestvedamisel juba üheksandat korda. Selle nädala jooksul tutvustavad Itaalia tippkokad ja toidukultuuri saadikud oma toiduvalmistamise traditsioone ja oskusi üle kogu maailma.
Tekos toimusid Itaalia nädala raames mitmed põnevad sündmused:
19. november: Itaalia köögikultuuri loeng
Esimesel päeval pidas Almos Galeotti meie kokaõpilastele loengu, kus tutvustas ALMA kooli, selle õppeprogramme ning Itaalia köögikultuuri eripärasid. Loeng pakkus ülevaadet Itaalia gastronoomia ajaloost, rõhutades traditsioonide ja innovatsiooni rolli tippkokanduses.
20. november: Meistriklass kokaõpilastele
Teisel päeval viisid Chef Davide Larise ja Sous Chef Jacopo Bistocchi läbi praktilise meistriklassi meie kokaõpilastele. Üheskoos valmistati kolm eri rooga, mille igal õpilasel oli võimalus ise ka visuaalselt esitleda. Meistriklassi aitas läbi viia Teko kokaõpetaja Aaron Daniel Swords, kes toetas õpilasi roogade kokkupanekul ja esitlemisel.
21. november: Meistriklass professionaalidele ja diplomaatiline vastuvõtt
Kolmandal päeval toimus meistriklass Teko kokaõpetajatele ja Eesti Peakokkade Ühenduse (EPÜ) liikmetele. Chef Davide Larise ja Sous Chef Jacopo Bistocchi juhendamisel valmistati:
Neli erinevat suupistet – Sphere of ribollita on tomato reduction, Pumpkin disk “in saor”, Chickpea flatbread with onions and oregano mayonnaise, Small potato rösti with porcini mushrooms cream and rosemary mayonnaise.
Soe buffee – Green lasagne with spinach, Pizzoccheri, Polenta with Parmigiano Reggiano fondue and sautéed savoy cabbage.
Magustoiduks klassikaline -Tiramisù
Õhtul järgnes meistriklassis valmistatud toitude serveerimine Itaalia suursaadiku vastuvõtul „Aperetivo“, kuhu oli kutsutud diplomaatilise korpuse esindajaid ning Eesti ja Itaalia vahelisi suhteid edendavaid võtmeisikuid. Vastuvõtu korraldamisel olid abilisteks Teko kokaõpilased ja juhendajad.
Meie kokaõpetaja Aaron Daniel Swords, kes osales mõlema päeva meistriklassides, andis tagasisidet Itaalia nädala sündmustele:
“Kogu kogemus oli tõeliselt erakordne. ALMA kokakooli kokad olid äärmiselt professionaalsed ning nende õpetamismeetodid olid põhjalikud, selged ja kaasahaaravad. Nende professionaalsuse tase vastas standarditele, mida olen ka ise kogenud ja mille järgi on ka mind õpetatud. Need on väärtused – austus, puhtus ja täpsus –, mis vääriksid suuremat tähelepanu ka Eestis.“
Tagasiside meie kokaõpetaja Kristi Tiidolt: “Itaalia kokkade juhendamisel valmistasime koos kooli õpetajate ja kohalike peakokkadega itaaliapäraseid toite. Esimene huvitav tähelepanek minu jaoks oli, et toitudes kasutati palju võid, mitte oliivõli. See on iseloomulik Põhja-Itaaliale, kus eelistatakse võid, samas kui Lõuna-Itaalias kasutatakse rohkem oliivõli.
Minu ülesandeks oli pasta valmistamine. Retsept oli sama, mida oleme ise varem kasutanud, kuid seekord keetsime lasanje jaoks värskelt rullitud pasta eelnevalt läbi. Klassikalise hakkliharaguu asemel kasutasime läätseraguud, sest menüü oli täielikult taimne.
Sain meistriklassist mitmeid ideid, eriti suupistete osas, mida saaks koos õpilastega pakkuda meie kooli restoranis.”
Itaalia toidukultuuri nädal pakkus meie õpilastele ja õpetajatele ainulaadset võimalust õppida maailma tippkokkadelt ning tutvuda Itaalia toidutraditsioonidega otse nende allikatest. Täname ALMA kokakooli esindajaid, Itaalia suursaatkonda ning kõiki, kes aitasid kaasa sündmuste korraldamisele!
Video autor: Itaalia Suursaatkond