Pootsmanivilest üheksasabalise kassini – kambüüsijutud merekokandusest 19.10

Näljast koriseva kõhuga, pidevalt janune, pootsmani üheksasabalisest kassist innustatuna – nii avastati kunagi Maailmamere avarused. Juttu puhub vana merekaru Rein Albri Eesti Mereakadeemiast, kambüüsis toimetab Tallinna Teeninduskooli kokaõpetaja Dina Aarma. Koolitusel saate teada ning maitsta, mida sõid- jõid vanasti meremehed pikkadel mereteedel kaugetele maadele nii sõja- kui ka kaubalaevadel.

Koolituse maht: 5 akadeemilist tundi

Toimumisaeg: 19.10, kell 15.00-19.00

Koolitajad: Dina Aarma ja Rein Albri

Osavõtutasu: 19 €

Registreeru koolitusele siin

Koolitusel on kavas :
Räägime toiduvalmistamisest laevadel juba aastast 1519 Hispaanias ja lõpuks jõuame peaaegu tänapäeva meremeeste toitumise ja etiketini.

  • Erinevad toiduained menüüs – kuivained, soolatud toiduained, värsked toiduained (kaasa võetud ja merereisil varutud), konservid, vein, õlu, rumm, vesi, grokk.
  • Mida söödi kui enam midagi süüa polnud?
  • Toidunormid laevadel, toidu varumine ja toiduainete säilitamine laevas.
  • Toidukorrad laeval (hommikusöök, lõunasöök, õhtuoode ja õhtusöök)
  • Mis toimus kambüüsis – rokakeetja kuningriigis?
  • Ohvitseride ja madruste söömalauad-, kombed ja joogitoostid.
  • Maitseme meremeeste ühe päeva toite – hommikusööki, lõunasööki, lemmikrooga ja päeva lõpul ka preemiajooki
Dina Aarma Rein Albri
Dina on särav kokaõpetaja, kes on Tallinna Teeninduskoolis töötanud juba 1995. aastast alates, õpetades toiduvalmistamist, menüü koostamist, toitumisõpetust, eritoitumist ning kultuurilugu. Samuti on Dina koolitanud paljusid ka täiendusõppes. Dina lemmikteemad on hoidistamine, Eesti pärimuslik ja moodne rahvusköök, erinevate riikide pärimusköögid, Põhjala köök, erinevad kastmed ja „kokkamine ninast sabani“. Erilise rõhu on Dina alati asetanud toiduainete- toiduvalmistamise- toitainete mitmekülgsuse ja nende omastamise seostele. Dina pooldab eelkõige kogemuslikku õppimist. Rein Albri on laeva külmutusseadmete insener-mehaanik, TTÜ Eesti Mereakadeemia õppejõud, merendustegelane. Aastail 1966-1981 töötas Rein Albri Tootmiskoondise „Ookean“ baaslaevadel, tõustes karjääriredelil motoristist kuni vanemkülmutusmehaanikuni, samuti on ta töötanud Mereakadeemia külmatehnika laboratooriumi juhatajana, siis külmatehnika õppetooli juhatajana ja lektorina. Rein Albri on olnud mitme mereteemalise raamatu autoriks, kaasautoriks ning toimetajaks, kirjutanud mitmeid mereteemalisi artikleid ning teinud hinnatud merendusteemalisi dokumentaal- ja õppefilme.