Leivanädala mälumängu tulemused
Leivanädala mälumängu tulemused:
võistkond | rühma tähis | koht | punkte / max 29 |
Pagaritüdrukud (Anna, Veronika, Anastasia, Jelena, Anastasia) | KO17-KV | 1 | 18 |
Üldkonn (Annely, Kaido, Roman) | ÕP1 | 2 | 17 |
Kõhuga Mõtlejad (Kristi, Anne, Eero-Olavi) | ÕP2 | 2 | 17 |
PK15-PV (Bondar, Bobik, Tader) | PK15-PV | 4 | 16 |
Fiksiki | PK17-PV | 5 | 15 |
Paneme (Kärt, Kadri, Oskar, Ivan, Andrea) | TO16-PE | 6 | 12 |
Suhkrusai (Kadri, Kristiina, Reelika, Tania, Marju) | KO17-KE | 7 | 11 |
Mõttesportlased (Margus, Pille, Tiina, Kadi, Elen) | JK1 | 7 | 11 |
Mõmmid (Timofei, Emili, René, Rene, Elo-Nora) | KK17-PE2 | 7 | 11 |
KK15-PE2 (Carol, Karl-Martin, Märten, Marcus, Alvar) | KK15-PE2 | 7 | 11 |
PK17-PV / 1 | PK17-PV | 7 | 11 |
KK16-PE1 (Kristo, Alar, Katriin, Piia, Alexander) | KK16-PE1 | 12 | 10 |
Õunad (Marcus, Rauno, Andris, Harry, Arthur) | KK16-PE2 | 12 | 10 |
PK17-PV / 2 | PK17-PV | 14 | 9 |
Üks kõik (Laura, Raina, Sandra-Marleen, Moonica, Nadežda-Evelin) | PK17-PE | 15 | 8 |
Kopli Juudid (Anatoli, Helina, Ann Heliis, Sander, Isabel) | TO16-PE | 16 | 7 |
Leivasõbrad (Mirjam, Eliise, Diana, Karin, Katrin) | PK17-PE | 17 | 6 |
Sipsik (Daniil, Dmitri, Violeta, Kirill, Jelizaveta) | KK17-PV3 | 18 | 5 |
Kakuke (Diana, Paul, Risto, Erik, Kermo) | KK17-PE2 | 19 | 4 |
Rukkileib (Krete, Drendom, Anti, Egert-Sander, Emile) | KK17-PE2 | 20 | 2 |
Maksimaalselt oli võimalik saada 29 punkti.
Järgmine mälumäng kodanikupäeval 24.11.2017.
Küsimused:
- Milline universaalne rituaalne tegevus on omane kõigile maailma rahvastele? Leiva murdmine ja selle jagamine.
- Millisest keelest on pärit sõnade “leib” ja „хлеб“ algne tüvi? Kreeka keel, „klībanítēs“/„klībanos“ (leib/küpsetusahi).
- Mida tähendab on „rudzu maize“ ja mis keeles? Rukkileib, läti keel.
- 1 batooni (300-400 g) valmistamiskeks kulub kui mitu viljatera? 1200.
- Kes euroopa rahavastest on kõige suuremad leivasööjad, süües 67 kg leivatooteid aastas ühe inimese kohta? Prantslased.
- Šveitsis Žürichi muuseumis on eksponaadiks maailma vanim säilinud leivapäts. Kui vana see on? 6000 aastat.
- Mis on pärm pagaritööstuse kontekstis? Bioloogiline kergitusaine.
- Mis on „mardileib“, millest seda valmistatakse? Millisest ajast ja piirkonnast pärineb esimene selle valmistamise kirjalik retsept? Martsipan, mandlid ja tuhksuhkur, Pärsia (õige ka Lähis-Ida) ja 8.-9. sajand pKr.
- Millisel tempetaruuril lakkab pärm kergitamast? 40°С.
- Miks on vajalik leiva küpsetamisel anda tainale puhkeaega ja kui pikk see peaks olema? Tainas taastab pärast mehaanilist tegevust oma struktuuri. 10 min-3 tundi (liiga pika puhkeajaga muutub tainas hapuks/happeliseks).
- Millest valmistati esimesi leibu? Tammetõrudest.
- Milline on optimaalne taine temperatuur, et kerkimis- ja käärmisprotsessid ei muutuks liiga intensiivseks? Ca 20-28 °C
- Mis on nisujahu kõige tähtsam kvliteedinäitaja? Kleepvalk / gluteen.
- Miks on vaja lisada tainale soola ja kui palju (%)? Sool seob kleepvalku ja intensiivistab maitseid. 1-2% jahu kogusest.
- Mis omadused annab kleepvalk tainale? Elastuse ja struktuuri säilitamise.
- Toidutalumatus on järjest enam leviv probleem. Üheks selle variandiks on gluteenitalumatus. Millistes teraviljades ei ole gluteeni? Mais, hirss, tatar, riis.