Leivanädala mälumängu tulemused

Leivanädala mälumängu tulemused:

võistkond rühma tähis koht punkte / max 29
Pagaritüdrukud (Anna, Veronika, Anastasia, Jelena, Anastasia) KO17-KV 1 18
Üldkonn (Annely, Kaido, Roman) ÕP1 2 17
Kõhuga Mõtlejad (Kristi, Anne, Eero-Olavi) ÕP2 2 17
PK15-PV (Bondar, Bobik, Tader) PK15-PV 4 16
Fiksiki PK17-PV 5 15
Paneme (Kärt, Kadri, Oskar, Ivan, Andrea) TO16-PE 6 12
Suhkrusai (Kadri, Kristiina, Reelika, Tania, Marju) KO17-KE 7 11
Mõttesportlased (Margus, Pille, Tiina, Kadi, Elen) JK1 7 11
Mõmmid (Timofei, Emili, René, Rene, Elo-Nora) KK17-PE2 7 11
KK15-PE2 (Carol, Karl-Martin, Märten, Marcus, Alvar) KK15-PE2 7 11
PK17-PV / 1 PK17-PV 7 11
KK16-PE1 (Kristo, Alar, Katriin, Piia, Alexander) KK16-PE1 12 10
Õunad (Marcus, Rauno, Andris, Harry, Arthur) KK16-PE2 12 10
PK17-PV / 2 PK17-PV 14 9
Üks kõik (Laura, Raina, Sandra-Marleen, Moonica, Nadežda-Evelin) PK17-PE 15 8
Kopli Juudid (Anatoli, Helina, Ann Heliis, Sander, Isabel) TO16-PE 16 7
Leivasõbrad (Mirjam, Eliise, Diana, Karin, Katrin) PK17-PE 17 6
Sipsik (Daniil, Dmitri, Violeta, Kirill, Jelizaveta) KK17-PV3 18 5
Kakuke (Diana, Paul, Risto, Erik, Kermo) KK17-PE2 19 4
Rukkileib (Krete, Drendom, Anti, Egert-Sander, Emile) KK17-PE2 20 2

Maksimaalselt oli võimalik saada 29 punkti.

Järgmine mälumäng kodanikupäeval 24.11.2017.

Küsimused:

  1. Milline universaalne rituaalne tegevus on omane kõigile maailma rahvastele? Leiva murdmine ja selle jagamine.
  2. Millisest keelest on pärit sõnade “leib” ja „хлеб“ algne tüvi? Kreeka keel, „klībanítēs“/„klībanos“ (leib/küpsetusahi).
  3. Mida tähendab on „rudzu maize“ ja mis keeles? Rukkileib, läti keel.
  4. 1 batooni (300-400 g) valmistamiskeks kulub kui mitu viljatera? 1200.
  5. Kes euroopa rahavastest on kõige suuremad leivasööjad, süües 67 kg leivatooteid aastas ühe inimese kohta? Prantslased.
  6. Šveitsis Žürichi muuseumis on eksponaadiks maailma vanim säilinud leivapäts. Kui vana see on? 6000 aastat.
  7. Mis on pärm pagaritööstuse kontekstis? Bioloogiline kergitusaine.
  8. Mis on „mardileib“, millest seda valmistatakse? Millisest ajast ja piirkonnast pärineb esimene selle valmistamise kirjalik retsept? Martsipan, mandlid ja tuhksuhkur, Pärsia (õige ka Lähis-Ida) ja 8.-9. sajand pKr.
  9. Millisel tempetaruuril lakkab pärm kergitamast?  40°С.
  10. Miks on vajalik leiva küpsetamisel anda tainale puhkeaega ja kui pikk see peaks olema? Tainas taastab pärast mehaanilist tegevust oma struktuuri. 10 min-3 tundi (liiga pika puhkeajaga muutub tainas hapuks/happeliseks).
  11. Millest valmistati esimesi leibu? Tammetõrudest.
  12. Milline on optimaalne taine temperatuur, et kerkimis- ja käärmisprotsessid ei muutuks liiga intensiivseks? Ca 20-28 °C
  13. Mis on nisujahu kõige tähtsam kvliteedinäitaja? Kleepvalk / gluteen.
  14. Miks on vaja lisada tainale soola ja kui palju (%)? Sool seob kleepvalku ja intensiivistab maitseid. 1-2% jahu kogusest.
  15. Mis omadused annab kleepvalk tainale? Elastuse ja struktuuri säilitamise.
  16. Toidutalumatus on järjest enam leviv probleem. Üheks selle variandiks on gluteenitalumatus. Millistes teraviljades ei ole gluteeni? Mais, hirss, tatar, riis.