Kokkade seitsmevõistlus 2018
Toimumisaeg: 2. veebruar 2018
Korraldaja: Tallinna Teeninduskool
Osavõtjad ja eesmärk: võistluse käigus demonstreerivad kokaõpilased ja kokandushuvilised erialaseid oskusi ning meeskonnatööd. Võistlusele on oodatud rühmde: KK16-PE1, KK16-PE2, KK16-PV1, KK16-PV2, KK16-PV3, KK17-PE1, KK17-PE2, KK17-PV1, KK17-PV2, KK17-PV3, KK17-KE1, KK17-KE2, KK17-KV1, KK17-KV2 võistkonnad.
Võistkond: 3 liiget
Žürii: peakokad ja oma eriala spetsialistid + õpilasžürii. NB! Õpilasžüriisse on igal seitsmevõistlusel osaleval rühmal võimalik määrata oma esindaja. Rühm annab õpilasžürii liikme info (nimi, telefon, e-maili aadress) 25. jaanuariks 2018 teada meilile: anne.mae@teeninduskool
Võistlusele registreerumine toimub koos kaubatellimuse esitamisega: 22. jaanuar 2018, hiljemalt kell 14.00 e-mailile anne.mae@teeninduskool (kindlasti lisada võistkonna andmed registreerimislehele).
Seitsmevõistlus toimub võimlas vastavalt ajagraafikule (kahes vahetuses) – võistlusjärjekord loositakse võistluspäeva hommikul.
Võistlusülesanne
valmistada etteantud toidukorvi alusel
- 4 portsjonit köögiviljakotletiga hamburgerit (kotlet valmistada köögiviljadest, lisandiks marineeritud punane sibul, kapsasalat kahe erineva köögiviljaga, külm kaste ja praetud kartulilisand).
- 4 portsjonit magustoitu (toorvaht vahukoore ja skyriga)
- 4 portsjonit käsitöö limonaadi (isekeedetud siirup pikendatud mulliveega)
- Võistlusetappides 1-6 võistleb üks võistlejatest (kordamööda, vastavalt loosinumbrile).
- Meeskonnaliikmeid võib ergutada, mitte aidata! Võistlejad võivad lõpetada eelmisi ülesandeid, kuid ei tohi teha ettevalmistusi järgmisteks etappideks.
- Viimases võistlusetapis serveerida valmistatud toidud ühiselt meeskonnatööna.
- Iga etapi lõpus hindab žürii etteantud ülesannet. Arvesse läheb noa käsitsemise oskus, tehnoloogia tundmine, sobivate töövõtete ja -vahendite kasutamine ning hügieen.
- Eraldi hinnatakse üldist meeskonnatööd (professionaalne välimus ja suhtumine, kommunikatsioon ja töö koordineeritus meeskonnas, tooraine kasutamise säästlikkus).
- Valmistatud toite hinnatakse kahes kategoorias – maitse (aroom, tekstuur ning maitsete omavaheline sobivus) ja välimus (väljapaneku puhtus, värvid ning stiil ja loovus).
Ülesanne | Aeg | |
Ettevalmistus kõik koos | Võistlejanumbrite loosimine võistkonnas. Tööplaani koostamine vastavalt menüüle ja võistlusetappidele.
Töökoha Mise en Place |
20 + 10 |
Ülesanne nr 1 võistleja nr 1 | Noa käsitsemise oskus – kõikide köögiviljade eeltöötlus vastavalt vajadusele (koorimine).
Sibula marineerimine ja limonaadisiirupi keetmine. |
10 |
Töökoha korrastamine | 2 | |
Ülesanne nr 2
võistleja nr 2 |
Noa käsitsemise oskus – köögiviljade tükeldus vastavalt vajadusele ja kartulilisandi tükeldus vastavalt ülesandele (kang või viilud). Kapsasalati ettevalmistus, kastme valmistamine, kartulilisandi eeltöötlemine. | 10 |
Töökoha korrastamine | 2 | |
Ülesanne nr 3
võistleja nr 3 |
Pearoa kotletimassi valmistamine, vormimine. | 10 |
Töökoha korrastamine | 2 | |
Ülesanne nr 4
võistleja nr 1
|
Magustoidu valmistamine. Burgerikuklite ettevalmistus (kuumtöötlemine). | 10 |
Töökoha korrastamine | 2 | |
Ülesanne nr 5
võistleja nr 2 |
Kotleti praadimine. Kapsasalati lõplik valmistamine. | 10 |
Töökoha korrastamine | 2 | |
Ülesanne nr 6
võistleja nr 3 |
Kartulilisandi praadimine. Vajadusel magustoidu kaunistuse ettevalmistus. | 10 |
Töökoha korrastamine ja ettevalmistus serveerimiseks | 2 | |
Ülesanne nr 7
kõik koos |
Burgeri ja kartulilisandi serveerimine (4 portsjonit)
Magustoidu serveerimine (4 portsjonit) Limonaadi serveerimine (4 portsjonit) |
10 |
Töökoha korrastamine | 8 | |
Aeg kokku | 120 |
Autasustamine: Autasustatakse kolme paremat võistkonda diplomi ja kingitusega. Žüriil on õigus välja anda eripreemiaid, õpilasžürii annab välja oma preemia. Võistlustel häid tulemusi näidanud õpilastel on võimalik esindada kooli vabariiklikel ja rahvusvahelistel võistlustel.
Tooraine kogus ühele võistkonnale: Toitude valmistamisel peab kasutama Leiburi Burgerikukklit kliidega ja Farmi Skyri (Eesti Parim Toit Tervisele 2017). Toidukorvi alusel koostab iga võistkond kaubatellimuse 25. jaanuariks 2018, vormistab selle etteantud vormi MS Excel formaadis.
Tellitav tooraine | Üldlaua tooraine | ||
Leiburi Burgerikukkel | Värske petersell | Manna | Loorberileht |
Porgand | Värske murulauk | Nisujahu | Nelk |
Keedetud peet | Värske münt | Riivsai | Tähtaniis |
Konservoad (punased) | Värske koriander | Kama | Vanillisuhkur |
Konservkikerherned | Värske ingver | Kakao | Õunaäädikas |
Muna | Sidrun | Suhkur | Kõrvitsaseemned |
Küüslauk | Apelsin | Sool | Päevalilleseemned |
Mugulsibul | Laim | Must pipar jahv. | Seesamiseemned (valge) |
Punane sibul | Toiduõli | Must pipar pur. | |
Marineeritud kurk | Astelpaju mahl | Kaneel jahv. | |
Värske kurk | Mullivesi | Kaneelikoor | |
Tomat | Viilutatud juust | Kardemon jahv. | Küpsetuspaber |
Rukola | Vahukoor 35 % | Ingver jahv. | Toidukile |
Valge peakapsas | Farmi Skyr | Koriander jahv. | Foolium |
Punane peakapsas | Külmutatud vaarikas | Vürtsköömen jahv. | Ühekordsed kindad |
Kartul | Külmutatud pohl | Karripulber | Konserviavaja |
Majonees | Mädarõigas | Kurkum jahv. | |
Hapukoor | Dijoni Sinep | Tšillipipar jahv. | |
Ketšup | Või 82 % | Kadakamari | |
Värske till | Toiduõli | Paprika (suitsutatud jahv) | Jää |
Tellimislehe vorm Excelis, tabelis näha ka maksimaalne tooraine kasutuse määr!
Võistlejad võistlevad kokariietuses ja kaasas on oma noad (suur kokanuga, väike nuga, koorimisnuga).
Kasutatavad töövahendid ja seadmed | kogus |
Kaheplaadiline elektripliit | 1 |
Pann | 3 |
Panniga sobiv kaas | 2 |
Kastrul | 4 |
Kastruliga sobiv kaas | 2 |
Lõikelaud roheline | 1 |
Lõikelaud pruun | 1 |
Kauss (metall) | 8 |
Kauss (plast) | 4 |
Pannilabidas | 1 |
Pallvispel ja spiraalvispel | 1+1 |
Puidust segamislusikas | 1 |
Spaatel | 1 |
Sõel | 2 |
Pudrutamp | 1 |
Kuumaalus | 1 |
Riiv | 1 |
Sõel | 1 |
Kastmepudel | 1 |
Mõõdunõu (1 l) | 1 |
Pritskott koos sakilise tüllega | 1 |
Maitsmislusikas | 6 |
Ühekordsed karbid toiduainete kaalumiseks | 6 |
Kandik | 1 |
Ämber (vee jaoks ) | 1 |
Prügikast | 1 |
Köögirätik | 2 |
Nõudelapp | 2 |
Kätepaber |
Burgerite kuumtöötlemiseks on võistkondade ühiskasutamiseks gaasiga töötav vokpann.
Serveerimisvahendid
Taldrik (kandiline 16 x 26,5 cm) | 4 |
Kausike kastme jaoks | 4 |
Magustoidupokaal | 4 |
Pokaal | 4 |
Joogikõrred | 4 |