Kokkade seitsmevõistlus 2018

Toimumisaeg: 2. veebruar 2018

Korraldaja: Tallinna Teeninduskool

Osavõtjad ja eesmärk: võistluse käigus demonstreerivad kokaõpilased ja kokandushuvilised erialaseid oskusi ning meeskonnatööd. Võistlusele on oodatud rühmde: KK16-PE1, KK16-PE2, KK16-PV1, KK16-PV2, KK16-PV3, KK17-PE1, KK17-PE2, KK17-PV1, KK17-PV2, KK17-PV3, KK17-KE1, KK17-KE2, KK17-KV1, KK17-KV2 võistkonnad.

Võistkond: 3 liiget

Žürii: peakokad ja oma eriala spetsialistid + õpilasžürii. NB! Õpilasžüriisse on igal seitsmevõistlusel osaleval rühmal võimalik määrata oma esindaja. Rühm annab õpilasžürii liikme info (nimi, telefon, e-maili aadress) 25. jaanuariks 2018 teada meilile: anne.mae@teeninduskool

Võistlusele registreerumine toimub koos kaubatellimuse esitamisega: 22. jaanuar 2018, hiljemalt kell 14.00 e-mailile anne.mae@teeninduskool (kindlasti lisada võistkonna andmed registreerimislehele).

Seitsmevõistlus toimub võimlas vastavalt ajagraafikule (kahes vahetuses) – võistlusjärjekord loositakse võistluspäeva hommikul.

Võistlusülesanne

valmistada etteantud toidukorvi alusel

  • 4 portsjonit köögiviljakotletiga hamburgerit (kotlet valmistada köögiviljadest, lisandiks marineeritud punane sibul, kapsasalat kahe erineva köögiviljaga, külm kaste ja praetud kartulilisand).
  • 4 portsjonit magustoitu (toorvaht vahukoore ja skyriga)
  • 4 portsjonit käsitöö limonaadi (isekeedetud siirup pikendatud mulliveega)
  • Võistlusetappides 1-6 võistleb üks võistlejatest (kordamööda, vastavalt loosinumbrile).
  • Meeskonnaliikmeid võib ergutada, mitte aidata! Võistlejad võivad lõpetada eelmisi ülesandeid, kuid ei tohi teha ettevalmistusi järgmisteks etappideks.
  • Viimases võistlusetapis serveerida valmistatud toidud ühiselt meeskonnatööna.
  • Iga etapi lõpus hindab žürii etteantud ülesannet. Arvesse läheb noa käsitsemise oskus, tehnoloogia tundmine, sobivate töövõtete ja -vahendite kasutamine ning hügieen.
  • Eraldi hinnatakse üldist meeskonnatööd (professionaalne välimus ja suhtumine, kommunikatsioon ja töö koordineeritus meeskonnas, tooraine kasutamise säästlikkus).
  • Valmistatud toite hinnatakse kahes kategooriasmaitse (aroom, tekstuur ning maitsete omavaheline sobivus) ja välimus (väljapaneku puhtus, värvid ning stiil ja loovus). 
 Ülesanne Aeg
Ettevalmistus kõik koos Võistlejanumbrite loosimine võistkonnas. Tööplaani koostamine vastavalt menüüle ja võistlusetappidele.

Töökoha Mise en Place

20 + 10
Ülesanne nr 1 võistleja nr 1 Noa käsitsemise oskus – kõikide köögiviljade eeltöötlus vastavalt vajadusele (koorimine).

Sibula marineerimine ja limonaadisiirupi keetmine. 

10
Töökoha korrastamine 2
Ülesanne nr 2

võistleja nr 2

Noa käsitsemise oskus – köögiviljade tükeldus vastavalt vajadusele ja kartulilisandi tükeldus vastavalt ülesandele (kang või viilud). Kapsasalati ettevalmistus, kastme valmistamine, kartulilisandi eeltöötlemine. 10
Töökoha korrastamine 2
Ülesanne nr 3

võistleja nr 3

Pearoa kotletimassi valmistamine, vormimine. 10
Töökoha korrastamine 2
Ülesanne nr 4

võistleja nr 1

 

Magustoidu valmistamine. Burgerikuklite ettevalmistus (kuumtöötlemine). 10
 Töökoha korrastamine 2
Ülesanne nr 5

võistleja nr 2

Kotleti praadimine. Kapsasalati lõplik valmistamine. 10
 Töökoha korrastamine 2
Ülesanne nr 6

võistleja nr 3

Kartulilisandi praadimine. Vajadusel magustoidu kaunistuse ettevalmistus. 10
 Töökoha korrastamine ja ettevalmistus serveerimiseks 2
Ülesanne nr 7

kõik koos

Burgeri ja kartulilisandi serveerimine (4 portsjonit)

Magustoidu serveerimine (4 portsjonit)

Limonaadi serveerimine (4 portsjonit)

10
 Töökoha korrastamine 8
 Aeg kokku 120

Autasustamine: Autasustatakse kolme paremat võistkonda diplomi ja kingitusega. Žüriil on õigus välja anda eripreemiaid, õpilasžürii annab välja oma preemia. Võistlustel häid tulemusi näidanud õpilastel on võimalik esindada kooli vabariiklikel ja rahvusvahelistel võistlustel.

Tooraine kogus ühele võistkonnale: Toitude valmistamisel peab kasutama Leiburi Burgerikukklit kliidega ja Farmi Skyri (Eesti Parim Toit Tervisele 2017). Toidukorvi alusel koostab iga võistkond kaubatellimuse 25. jaanuariks 2018, vormistab selle etteantud vormi MS Excel formaadis.

Tellitav tooraine Üldlaua tooraine
Leiburi Burgerikukkel Värske petersell Manna Loorberileht
Porgand Värske murulauk Nisujahu Nelk
Keedetud peet Värske münt Riivsai Tähtaniis
Konservoad (punased) Värske koriander Kama Vanillisuhkur
Konservkikerherned Värske ingver Kakao Õunaäädikas
Muna Sidrun Suhkur Kõrvitsaseemned
Küüslauk Apelsin Sool Päevalilleseemned
Mugulsibul Laim Must pipar jahv. Seesamiseemned (valge)
Punane sibul Toiduõli Must pipar pur.
Marineeritud kurk Astelpaju mahl Kaneel jahv.
Värske kurk Mullivesi Kaneelikoor
Tomat Viilutatud juust Kardemon jahv. Küpsetuspaber
Rukola Vahukoor 35 % Ingver jahv. Toidukile
Valge peakapsas Farmi Skyr Koriander jahv. Foolium
Punane peakapsas Külmutatud vaarikas Vürtsköömen jahv. Ühekordsed kindad
Kartul Külmutatud pohl Karripulber Konserviavaja
Majonees Mädarõigas Kurkum jahv.
Hapukoor Dijoni Sinep Tšillipipar jahv.
Ketšup Või 82 % Kadakamari
Värske till Toiduõli Paprika (suitsutatud jahv) Jää

Tellimislehe vorm Excelis, tabelis näha ka maksimaalne tooraine kasutuse määr!

Võistlejad võistlevad kokariietuses ja kaasas on oma noad (suur kokanuga, väike nuga, koorimisnuga).

Kasutatavad töövahendid ja seadmed kogus
Kaheplaadiline elektripliit 1
Pann 3
Panniga sobiv kaas 2
Kastrul 4
Kastruliga sobiv kaas 2
Lõikelaud roheline 1
Lõikelaud pruun 1
Kauss (metall) 8
Kauss (plast) 4
Pannilabidas 1
Pallvispel ja spiraalvispel 1+1
Puidust segamislusikas 1
Spaatel 1
Sõel 2
Pudrutamp 1
Kuumaalus 1
Riiv 1
Sõel 1
Kastmepudel 1
Mõõdunõu (1 l) 1
Pritskott koos sakilise tüllega 1
Maitsmislusikas 6
Ühekordsed karbid toiduainete kaalumiseks 6
Kandik 1
Ämber (vee jaoks ) 1
Prügikast 1
Köögirätik 2
Nõudelapp 2
Kätepaber

Burgerite kuumtöötlemiseks on võistkondade ühiskasutamiseks gaasiga töötav vokpann.

Serveerimisvahendid

Taldrik (kandiline 16 x 26,5 cm) 4
Kausike kastme jaoks 4
Magustoidupokaal 4
Pokaal 4
Joogikõrred 4