Rõõm, kui vilistlased lendavad kõrgele
Eestit esindab 11.-12. juunil Torinos, Itaalias toimuval Bocuse d´Or kokandusvõistluse Euroopa eelvoorus Teko vilistlane Pavel Gurjanov. Enese sõnul meeldib Pavelile osaleda kokandusvõistlustel ning end proovile panna. Oma CV-s toob Pavel esimesena ära Teko kokandusvõistluse „Kuldne Kulp“ III koha aastast 2008. Lisaks ehivad Paveli trofeekappi 2013. aasta Eesti Aasta Koka esikoht, Baltic Culinary Star 2014 I koht ja 2015. aasta San Pellegrino Young Chef II koht. „Suur au on olla Eesti esindaja Bocuse d´Or kokandusolümpial. Ma ei esinda seal mitte ainult iseennast, vaid kogu Eestit. Minu suur unistus on täitumas!“
Pavel töötab peakokana kahes Tallinna tunnustatud restoranis – DOM ja Bordoo. Mõlemad restoranid on Teko õpilastele hästi tuntud, sest need on kooli praktikabaasid. Võistluse reglemendi kohaselt on vaja riiki esindama lisaks peakokale ka abikokka ja treenerit. Paveli puhul on treeneriks juba Bocuse d´Oril käinud Dmitri Haljukov ja abikokaks 2016. Eesti Noorkokal 2. koha saavutanud Teko vilistlane Martin Kasperovitš. Meeste sõnul on neil käimas hullumeelne ettevalmistus – juunikuises poolfinaalis tuleb kastanid tulest välja tuua kohustusliku toorainena noorlooma sisefilee, vasika harknäärme ja riisiga. Teise võistlusroa tooraine selgub vahetult enne võistlust. Rahvusvaheline žürii hindab võistlustööde juures menüü kontseptsiooni, maitset, väljapanekut, kohaliku köögi eripärade väljatoomist ning tehnilisi oskusi ja toorainega säästlikku ümberkäimist.
Bocuse d´Or finaalvõistlusele pääseb 60 riigist 24 esindajat. Toimub 60 riiklikku ja 4 regionaalset eelvooru. Euroopa eelvoorust pääseb edasi 10, Ameerika ja Aasia eelvoorudest kummastki 5, Aafrikast 2 ja kaks riiki jokkeritena. 2018. aasta on Eesti tiimile murranguline – alates 2007. aastast Eesti võistkonna ettevalmistusi vedanud Dimitri Demjanov pani maha Bocuse d´Or Eesti presidendi ameti. Tema mantlipärijaks sai samuti Teko vilistlane Vladislav Djatšuk. Bocuse d´Or 2018 Eesti meeskonnaks on Pavel Gurjanov (kandidaat), Martin Kasperovitš (abikokk), Dmitri Haljukov (treener), Emmanuel Wille (tehniline treener)
Eesti kandideerib 2020. aasta Bocuse d´Or Euroopa võistluse korraldusmaaks, konkurentidena on lisaks Eestile sõelale jäänud Horvaatia ja Poola. Bocuse d´Or toomine Eestisse tähendab võimalust olla Euroopa gastronoomiline keskpunkt ja tuua siia 6000 hea toidu fänni.
Pöidlad pihku!