Vastuvõtt 2018/2019 õppeaastaks algab juba kuu aja pärast
Vastuvõtt Tallinna Teeninduskooli 2018/2019 õppeaastaks algab 14. juunil ja kestab 10. augustini. Erialadele ja vastuvõtutingimustele lisaks püüame alljärgnevalt anda sissevaate koka, restoraniteenindaja ja pagari / kondiitri erialadele.
„Ei, ära neid suupisteid pildista!“ – sellise märkuse sai nii mõnigi fotograaf mai alguses toimunud oskuste festivali Noor Meister 2018 kokavõistlejalt Märtenilt.
Miks? Miks ei või valmis võistlustööd pildistada? Aga sellepärast, et keegi pudrunäpp oli suupistete võistlustöö taldrikuga hooletult ümber käinud ja eksponeerimisele viies osa suupistekattest taldrikule pudisenud. Suupisted ei tohi pudiseda! Lisaks kuri pilk kokamütsi alt ja iga puupeast pildistaja saab aru, kui vähe ta haute cuisine tagatoast ja toidustilistikast teab. Samasuguse kire ja enesekriitikaga suhtuvad oma ametitesse ka teised Tallinna Teeninduskooli õpilased. Kommivõlur Eneli, kelle komme süües ei saa maiasmoka suu ja aju aru, kas ampsu maitse on mõrumagus või hoopis hapu. Tordimeister Karl, kes otsib lumevaesel jaanuarikuu nädalavahetuses Kõrvemaa metsadest söödavat samblikku, millega anda jõhvika-toorjuustukoogile viimast ja Eesti loodusele viitavat new nordic lihvi. Koos maikuuga veeretatakse välja rohelised munad – suured grillid ja Lubja mäe ots saab täis grillilõhna. Grillil valminud hea ja parem on lahkesti kättesaadav ka kogu linnarahvale – leia vaid üles värav ja astu sisse Teko restorani.
Tallinna Teeninduskool on kaasaegse õppekeskkonnaga tegusate teenindajate kool. Põhja-Eesti suurimas majutuse-teeninduse-kaubanduse valdkonna kutseõpet pakkuvas koolis on viis õppesuunda: kokandus ja restoraniteenindus, toiduainete tootmine ehk pagari-kondriitri õpe, majutusteenindus, iluteenindus ja kaubandus. Teko õpilased hindavad kõrgelt õppeainete vahelist integratsiooni – kõik üldainete käigus omandatud teadmised saavad kinnitust ja läbiproovimist ka praktilistes tundides. Koolisisene praktika läbitud, liigutakse edasi töömaailma, praktikad algavad juba esimese õppeaasta talvel – nii on võimalik saada kiire tagasiside, kas valitud eriala üldse sobib.
Kokk – see on meeskonna juht
Kokandus on Teko alustala olnud kooli algusest peale, kokaks saab õppida nii põhikooli kui gümnaasiumi järgselt. Kokk, see on meister, kes juhib väiksest meeskonda, käsitseb oskuslikult oma töövahendeid ja kohtleb toorainet austusega. Tema valvsa pilgu all valmivad road külalise lauale õiges järjekorras ja õigel temperatuuril. Kokaks saab Tallinna Teeninduskoolis õppida nii põhikooli kui gümnaasiumi järgselt.
Oleme uhked oma vilistlaste üle – Eesti kandidaat Bocuse d´Orile 2018 Euroopa eelvooruks on Pavel Gurjanov, tema abikokaks on 2017. aasta vilistlane Martin Kasperovich. Juba õpingute ajal saavad noored kokad kätt proovida ja külastajate maitsemeeli testida kooli õpperestoranis lõunaid valmistades koos Eesti parimate peakokkadega– olles viimastele pigem noorte kolleegide kui õpilaste eest.
Gastronoomia annab suurepärase võimaluse loovuse välja elamiseks, lisaks nägemismeelele kaasatakse teose loomisse ka maitsmine ja haistmine – tekib tõeline mitmedimensiooniline postmaterialistlik kunstikogemus – ja taldrikule ei jää midagi
Teenindaja toob külalised majja
Ükski roog ei jõua köögist tellija lauale ilma restoraniteenidaja abita. Ükski teine eriala pole nii mitmekesine, kui kelneri oma – iga päev pakub uusi kohtumisi ja võimalusi erinevate inimeste tundmaõppimiseks. Tema ülesandeks on luua külalisele turvaline ja meeldiv keskkond, et kõik, mis köögist kokkade käte alt tuleb, oleks õilistatud ka parima teenindusega. Klienditeenindus annab võimaluse suunata inimestele tähelepanu detailidele, mis moodustavad terviku nimega positiivne teeninduskogemus. Tekos saab õppida pärast põhikooli lõppu restoraniteenidajaks ja töökohapõhises õppes vanemkelneriks.
Nüüd, suve hakul, sobib hästi proovida ka endal teha üks suvine jook, mille autoriks on Monin Junior Cup 2017 võitja Kristi:
- 10 ml Monin rohelise õuna siirupit
- 20 ml Monin yuzu püreed
- 20 ml Salvesti porgandimehu
- 20 ml värskelt pressitud sidruni- apelsini mahla
- 50 ml mullivett
Šeigi koostisosad ja vala koos jääga klaasi, lisa mullivesi. Rosmariinioksake – see on puhas ilu
Rohkem kaneeli!
Pagar-kondiitri eriala on olnud läbi aegade Tallinna Teeninduskoolis üks populaarsemaid. Lisaks tavapäraste leivatoodete valmistamisele saab siin selgeks ka eritoitumisega seotud pagaritooded – vegan-pavlova maitseb sama hästi kui tavapäranegi beseekook ja gluteenivabadki küpsetised kerkivad-küpsevad suussulavaks. Pagar-kondiitriks saab Tekos õppida põhikooli lõpetanu, kondiitriks gümnaasiumi järgselt, meisterkondiitriks töökohapõhises õppes ja abipagari õppel pole põhihariduse nõuet.
Pagareid-kondiitreid saadame Erasmus+ abil ka Euroopasse töökogemusi omandama. Eelmise aasta õpiränduri Liisi blogist http://kadakamarjakook.blogspot.com.ee/ saab lugeda, kuidas on töötada Brüsseli Biasetto Pâtisseries, mis saadab igapäevaselt tooteid ka Belgia kuninga lauale.
Tallinna Teeninduskooli vastuvõtuinfoga saab tutvuda siin https://www.teeninduskool.ee/?p=3314 või lihtsalt leia meid Facebookist https://www.facebook.com/tallinnateeninduskool/