Kulinaarne teater annab õhtusöögi METSas
Tallinna Teeninduskooli tulevased kokad korraldavad neljapäeval, 10. novembril, algusega kell 18:30 kulinaarse teatri etenduse “Õhtusöök METSas” – temaatilises atmosfääris spetsiaalse menüüga interaktiivse toidu-show. Kui tavaolukorras reeglina kliendid ja kokad omavahel ei kohtu, siis seekord on külalistel võimalus olla vahetus läheduses õhtusöögi valmistajatega, Tallinna Teeninduskooli teise kursuse kokaõpilastega, kes lisaks toiduvalmistamisele, kannavad road ka ise lauda. Kõigi õhtusöögi külastajate ühise panusena läbi vahetu tagasiside on Teko õpilastel võimalus saada parimaiks teenindajaiks.
Kulinaarne teater on Tallinna Teeninduskoolis traditsiooniline finaal kokaerialade peoteeninduse aine kokkuvõttena – õppeprojektina, kus õpilastel tuleb ette valmistada ja korraldada õhtusöök. Selle viivad läbi teise kursuse kokaeriala õpilased, kaasa aitavad ja toetavad rühmajuhendajad Pirje Pärimetsa, Irina Horošihh, Ljudmilla Koltšenko ning Kristi Tiido.
Õpilased otsutasid üheskoos juhendajatega menüü, koostasid retseptid, tegid proovitööd. Lisaks mõeldi läbi, kuidas roogasid serveerida, koostasid eelarve, reklaamid, valmistasid piletid, menüükaardid. Laua- ja saalikujunduse ülespanek hetkel käib, muusikalised etteasted on juba paigas ja soundcheck tehtud. Ehk siis kõik, mida sellise suure õhtusöögi jaoks vaja läheb, on õpilaste kanda ja vastutada.
Kõige raskem on teha esimest sammu – alustamine oli ka seekord kõige keerulisem. Õhus oli väga palju erinevaid teemasid Chicago gangsteritest geomeetriliste kujunditeni. Iga idee välja pakkujad said oma ideed teistele tutvustada ning hääletuse tulemisena selgus enim hääli saanud idee. Sel aastal osutus selleks metsateema – määravaks sai toimumise aeg ja kohalik tooraine. Väikese lumise vürtsi on juba ettevõtmisse lisanud ka ilmataat – nii varast lume tulekut ei suutnud keegi ette näha. Õnneks on vajaminev metsakraam juba varem korjatud, muuhulgas ka sammal ja lehed.
Selleaastaseks kulinaarse teatri peategelaseks on põder, kellele sekundeerivad seened ja marjad. Menüü koostamisel said kandvateks printsiipideks hooajalisus ja tooraine kohalik päritolu. Eelroana pakutava marineeritud metshanemaksa valiku tingis just lindude küttimisaeg, samamoodi kattub kulinaarse teatri etenduse aeg põdrajahiga. Seened ja sügis käivad kokku nagunii. Koduloomade liha kasutamise välistas juba teemavalik, metsloomadest jäi pikema arutelu tulemusena sõelale põdraliha, mille valmistamiseks prooviti erinevaid küpsetusmeetodeid ning lisandeid.
Tervituseks on metshanemaks koos rabarberi-kirsimoosiga, mis on serveeritud krõbedal riisikoogil. Hapukas moos sobib alati hästi täiendama maksale omast maitset ning riisikoogile lisavad krõbedust kõrvitsaseemned. Eelroaks pakume metsaseenesuppi- klassikaine kreemine metsaseenesuppi pakume kukli seest ning krõbedat tekstuuri lisab rukkijahust näkileib. järgmiseks vahekäiguks on vutimunatarrend köögiviljade ja suitsutatud pardilihaga. Kreemisust ning tekstuuri lisavad erinevad hapukoore- mädarõikakreemid ning oliivipuru koos kuiva oliivõliga. Pearoaks pakume põdraliha confiti, millele lisaks kodumaised juurviljad ning mõnusalt tummine mustsõstrakaste. Põdraliha on küpsetatud 6 tundi koos maitseainetega puljongis ja võis ning selle tugevat maitset tasakaalustavad ahjus küpsetatud juurviljad oma eheda maitsega. Vahekäiguks on Gin Tonic Granita- jäine segu klassikalisest joogist. Metsahõngu lisab kadakamarjasiirup ning elevust serveerimisviis.