Eesti parim õpilane on Tekost
See oli väga suur üllatus – nagu välk selgest taevast, kui 9. oktoobril kuulutati Jõhvis Õpetajate Galal „Aasta Õppur 2016“ tiitli omanikuks suvel teeninduskooli lõpetanud Kristel Hunt. Blond 22-aastane pikas kleidis Keila tüdruk astus lavale, kus teda ootas juba auhinnakujukesega haridusminister Maris Lauri.
“Armastuse ja hoolimisega tehtud toit viib elus kaugele!” ütles Kristel Hunt tuhandetele silmapaaridele ETV otseülekandes. Kuus aastat tagasi kooli kõrvalt suvel Riigimetsa Majandamise Keskuse administraatori asendaja oma töökarjääri alustanud Kristel ei teadnud veel, et tema tõeliseks kutsumuseks saab tulevikus kokandus. Kaks viimast suve on ta töötanud Hiiumaal Ungru restoranis kokana. „Olen nüüd näinud ühe restorani avamist ning sellega kaasas käivaid rõõme ja muresid.“ ütles Hunt ja lisas, et nüüd ta teab, kui suur vahe on suverestoranil ja aasta ringi töötaval restoranil.
Jaanuarist plaanib Kristel minna sommeljeede kooli, et tungida veinimaailma salapärastesse sügavustesse. Koolis käimine võtab oma aja ja sestap otsustas meie aasta õppur sügisel tööd otsides köögist natukeseks ajaks eemale minna ja proovida teenindaja ametit.
„Köögis töötades ei saagi päris täpselt aru, mida teenindaja amet endast kujutab. Praegu töötan Gelato Ladies jäätisekohvikus, kus olen teenindaja ja valmistan sealses köögis ka jäätiseid,“ lisas Hunt.
Ka vend õppis Tekos kokaks
Kindlasti mõtleb meist enamus, et pärast keskkooli tuleb minna ülikooli. Nii arvas ka maateadusest sissevõetud Kristel Hunt, viis oma paberid Tallinna Ülikooli ja hakkas geoökoloogiat tudeerima. Kolme kuu jooksul jõudis ta arusaamisele, et mitte geoökoloogia pole tema tõeline kutsumus, vaid kokandus. Esialgu läks Kristel pooleks aastaks klienditeenindajana tööle kodu lähedale asuvasse Keila Tervisekeskusesse, et sügiseni kasulikult aega sisustada.
„Korra käis mõttest läbi ka välismaale kooli minek, aga otsustasin ikkagi Eesti kasuks, kuna vend õppis Tekos kokaks ja kokandus pakkus ka mulle huvi, siis otsustasin ka Teko kasuks,“ meenutas Hunt. Kui hakati uusi õpilasi vastu võtma, saatis ta ka enda avalduse ära, käis vestlusel ja sügisest oligi ta teeninduskooli nimekirjas.
Uued teadmised ja tutvused
„Ühe asja, mille kooli puhul välja tooks, on erinevad võimalused nagu näiteks praktika välismaal, võimalus osaleda erinevatel võistlustel ja koolisisestes projektides jne,“ ütles Teko parim Noorkokk 2015, lisades, et seda kõike ei paku kindlasti ükski töökoht. „Aga just sellised pakkumised aitavad ühel õpilasel ennast avastada, proovile panna ja palju juurde õppida nii oma eriala kui ka iseenda kohta. Mul on hea meel, et ma sellistest võimalustest kinni haarasin.“ Euroopa kokavõistluselt võistkondliku esikoha napsanud Kristel soovitab ka kõikidel teistel Teko õpilastel haarata kooli poolt pakutavatest võimalustest kinni.
„Kindlasti ei saa mainimata jätta Teko õpetajaid, eriti enda erialaõpetajat ja rühmajuhendajat, kes aitasid mind nii nõu kui ka jõuga,“ ütles Kristel.
Milline mõju oli AEHT võistlusel?
Esiteks andis see võistlus Kristeli hinnagul uusi kogemusi uute inimestega töötamisel. Võit on aukohal ka tema CVs. „Kindlasti on see andnud mulle palju plusspunkte ja selle eest ka tunnustused Parim Kokaõpilane, Aasta Õppur 2016,“ ütles Hunt. „Kuna võistlusteks valmistumine ja võistlemine võtab palju aega ja energiat, siis on tore, et seda keegi märkab ja tunnustab.“
Valikud, valikud, valikud …
Kas keskkooli mineku ja ülikoolis õppimise asemel oleks võinud kohe kutsekooli minna? Raske öelda. Kristel on oma valikutega rahul. Tal on hea meel, et lõpetas ikkagi keskkooli Keila koolis oma klassiga, kellega koos viisid nad läbi väga lahedaid ja suuri projekte. Kõik need inimesed olid väga erinevad ja nendega koos koolis käimine oli väga tore ning ega paar kuud ülikoolis käimist jooksnud ka külgi mööda maha, vaid andis kogemuse.
„Ma nägin ära, milline on ülikool ja sain ka kinnituse, et seal valitud eriala pole mulle see õige,“ ütles Kristel. „Iga inimene peab ise enda valikud tegema, mina ei hakka kellelegi midagi soovitama, tulebki teha valesid valikuid, sest need viivad tihtipeale õige teeni.“
Saavutused
- Aasta Õppur 2016
- AEHT 28. aastakonverentsil ja erialavõistlustel Itaalias kuldmedal kokkade võistlusel (nouvelle cuisine), kolmeliikmelise võistkonna liikmena.
- Tallinna Teeninduskoolis toimunud kokavõistlusel „Kuldne Kulp 2015“ saavutas ta tiitli „Parim Noorkokk 2015“
- EHRL stipendiaat 2015