Kokakunst Kuressaares 2016

Loore Kuris ja Natalja Vronskaja

KK14-PE õpilased Natalja Vronskaja ja Käthlin Lahe saavutasid Kokakunst Kuressaares 2016 võistlusel vastavalt esimese ja teise koha. Koos loosi teel saadud paarilisega saavutas teisel kursusel õppiv Natalja aste kõrgemas kategoorias ehk kolmanda kursuse õpilaste seas esimese koha. Käthlin tuli II kursuse õpilaste hulgas koos oma paarilisega teisele kohale.
Esikoha võitnud Natalja sõnul pole ta varem Hollandi kastet valmistanud, küll aga oli ta sellest lugenud. Toitlustuse erialade juhtivõpetaja Anne Mäe lisas vaimustunult, et Hollandi kastme valmistamine pole lihtne ülesanne ka kogemustega kokale ja seda väärtuslikum see võit on. Mäe avaldas samas kiitust tüdrukute kokaõpetaja Diane Sarapuu-Kelderile, kelle käe all on sadade teooria- ja laboritundide jooksul Käthlinist ja Nataljast sirgunud suurepäraste oskuste ja teadmistega noorkokad.

“Ma olin täiesti rahulik ja enesekindel ning mul vedas ka loosiga, sain paariliseks Kuresaare Ametikooli õpilase, kes teadis kööki nagu oma viit sõrme ja meil sujus ka üksteisega läbisaamine – vaidlemist või üksteisele oma ideede pealesurumist ei toimunud,” ütles Natalja. “Teiseks pošeerisime muna, mille kollane pidi jääma vedelaks, ja see õnnestus meil suurepäraselt.” Natalja Vronskaja paariliseks oli Kuressaare Ametikooli õpilase Loore Kuris. Võistlusülesandena oli vaja planeerida ja valmistada kahekäiguline menüü kolmele inimesele pimekorvi toiduainetest. Pearoa kohustuslikeks komponentideks oli maheveise sisefilee, maheveise keel ja punane värske ploom. Järelroa kohustuslikuks toiduks oli panna cotta koos küpsetisega. Eraldi tuli valmistada hindamiskomisjoni poolt üllatustoit, milleks oli pošeeritud muna Hollandi kastmega.

Väga- väga rahul 

Käthlin Lahe ja Reio Reesalu

Teisele kohale tulnud Käthlin Lahe oli oma koha ja tulemusega väga rahul. “Minu meelest kõik õnnestus suurepäraselt ja ma olin väga keskendunud oma tööle ja ei oskagi öelda, palju esikohast puudu jäi,” ütles Käthlin. “Räimepihvi valmistamisel oli kõige olulisem ürtidega hea maitse saavutamine, pihvi kuju ja paneering. Me oleme koolis palju harjutanud paneerimist ja see oskus tõi hea koha võistlusel.”

II kursuse õpilaste võistlusel sai loosi tahtel Käthlin Lahe paariliseks Tartu KHK õpilase Reio Reesalu. Võistlusülesandeks oli vaja valmistada kolmele inimesele räimepihv ning kohupiima-purukook lisanditega. Põhikomponentide valmistamiseks olid ette antud tehnoloogiakaardid. Mõlema roa lisandid tuli noortel ise välja mõelda toorainetest, mis üldlaual välja oli pandud. Hindamiskomisjon andis lisaülesande, milleks sel aastal oli võileib.
Sel aastal oli võistlus rahvusvaheline, lisaks meie kutsekoolide koka eriala õpilastele osalesid Läti ja Soome noorkokad. Võistlus oli pingeline ja tase eri meeskondade vahel tasavägine. Õpilastele oli huvitavaks kogemuseks töötada võõras köögis ja loosi teel saadud teise kooli õpilasega, kellega saadi tuttavaks alles võistluse alguses. See eeldab lisaks väga heale toiduvalmistamise oskusele ka head suhtlemisoskust ja kaaslasega arvestamist. Kohaneda tuli ka töötingimustega, mis erinesid neile tuttavast töökeskkonnast.
Õnnitleme Käthlinit, Nataljat ja õpetaja Diane Sarapuu-Kelderit suurepärase tulemuse eest ning meeldiva kohtumiseni aasta pärast jälle Saaremaal!