Goût de France 2019 Tallinna Teeninduskoolis
Anne Mäe, toitlustusvaldkonna juhtivõpetaja
Iga suurema ürituse juurde kuulub vältimatult… PLAAN! Tagasivaade, kuidas seekord parntuse õhtusööki Goût de France ette valmistati.
- November 2018 võtab Kristi Tiido ühendust oma kolleegiga WorldSkills ja EuoroSkills võistlustelt – Arnaud Acher’ga ja kutsub ta märtsiks 2019 Eestisse.
- Detsember 2018 menüü ja kogu sündmuse konseptsiooniga asub tööle kolmanda kursuse kokarühm (KK16-PE2) koos Kristi Tiidoga. Detsembri lõpuks on paigas esialgne menüü, mis läheb Arnaud Acher’le kinnitamiseks.
- Jaanuar 2019 Arnaud kiidab menüü heaks ja tõlgib selle meie jaoks prantsuse keelde.
- Veebruar 2019 registreerime Teko menüü Goût de France 2019 veebisaidil. Menüü vaatab üle auväärne komisjon, mida juhib Alain Ducasse ja kuhu kuuluvad veel maailmas tuntud kokad-superstaarid: Raymond Blanc, Thomas Keller, Nadia Santini jt. Nad hindavad menüü sobivust ja võtavad vastu otsuse, millised restoranid ja chef’id võivad oma õhtusöögi läbi viia GdF egiidi all. Kokakoolidel on oma kategooria.
- Veebruaris läheb lahti tõeline ettevalmistus õhtusöögiks. Kokad ja teenindusmeeskond teevad katsetusi nii menüüs kui teenindusskeemis.
- Veinide sobitamist palume Igor Söödilt, kes on prantsuse veinide maaletooja ja tõeline ekspert omal alal. Tervitusjoogiks on sellel aastal šampanja ja seda palume meie menüüga sobitama ettevõtte Chocolate & Champagne, kelle portfellis on praegusel hetkel Eesti parim šampanjavalik.
- 11. märtsil 2019 mängime peaproovis läbi õhtusöögi koos toitude ja jookidega ning kujuneb lõplik teenindusskeem.
- 13. märtsil 2019 toimub tänu- ja pressiüritus Prantsuse Residentsis, kus tervitab Prantsuse suursaadik proua Claudia Delmas-Scherer. Teko restorani esindamas Kristi Tiido ja Marcus Põlluvee.
- 19. märtsil 2019 saabub Arnaud Acher Tallinnasse ja asub koos meiega õhtusööki ettevalmistama.
20.-21.märts 2019 ettevalmistustööd mille käigus:
- valmistatakse suupisteks pähklibaquette ja kreem foie gras’st;
- tehakse tomatitardid, kitsejuustukreem, kuivatatakse oliive jm vajalik eelroa jaoks;
- keedetakse valmis Bouillabaisse, valmistatakse rouille sooja eelroa jaoks;
- mandariininektarit infuseeritakse pikalt aniisi ja teiste ürtidega, et valmistada vahekäiguks mandariinisorbee;
- kondistustatakse 120 vutti, valmistatakse neile täidis ja juurde ratatouille;
- valmistatakse 24 juustuvaagnat juustukäigu jaoks;
- küpsetatakse 120 tarte tropezienne (analoog hästituntud teekoogile) ja tehakse valmis lavendlijäätis;
- küpsetatakse brioche’d, baquette’d ja tumedast jahust saiad;
- poleeritakse ligi 500 erinevat pokaali;
- valmistatakse ette serveerimisvahendid, söögiriistad, söögisaal;
- linutatakse lauad, volditakse 120 prantsuse lipuvärvides salvrätikut;
- pannakse kokku vajalikud vahendid kohvi serveerimiseks;
- pannakse kokku vajalikud vahendid veinide ja tervitusjoogi serveerimiseks;
- valmistatakse ette 3 kaskaadikäru;
- kujundatakse menüüd ja prinditakse, volditakse 110 menüüd;
- pannakse kokku taustamuusika;
- pannakse kokku viktoriiniküsimused;
- valmistatakse lilleseaded laudadele;
- ja ilmselt tehakse veel mitmeid erinevaid ettevalmistustöid…
Ja siis on käes 21. märts kell 18.00! Kohal on 107 külalist, kes on valmis nautima meie poolt pakutavaid söögi-, joogi- ja muid põnevaid elamusi, mis õhtu jooksul hakkavad toimuma…