Kondiitrite 🎂 kohvikutepäev, see kolmas
Alje Nohrin
10. mail, just enne emadepäeva, toimus Tallinna Teeninduskooli aatriumis kolmas kohvikute päev. Toimumisaeg sai seekord sätitud selliselt, et emadepäev oleks kandvaks teemaks. Kohvikute päeva korraldajateks olid kondiitriõpilased õpperühmast KO18-KE. Kohvikute päev on osa ettevõtlusõppest. Õpilastel teevad läbi kõik ettevõtlusega seonduvad etapid: tootearendus, reklaami- ja müügistrateegia, suhtlemine kliendiga ja müügitöö, toote valmistamine. Kõik sõltub enda ja rühmakaaslaste panusest. Kui kõik läheb hästi, siis on võimalik teenida kasumit ja kui mitte, siis teenitakse kasumit miinusmärgiga ehk kahjumit. Riskid jäävad alustava ettevõtja kanda.
Hea ja parema ja kõige suuussulava klientideni viimiseni eelnes hulk korralduslikke, turustus- ja turundustegevustega seotud ettevalmistusi, õpilastel aita seda gordioni sõlme harutada ettevõtlusõpetaja Alje Nohrin. Turundust kui lukku kliendi südame ja rahakoti aitaks lahti muukida fotograafiaõpetaja Hanna Odras, võtmeks selle juures oli kooli Facebooki seinale ürituse loomine ja sinna toidufotograafia tundides jäädvustatud proovitööde fotode üleslaadimine. Sööme me ju silmadega 😎. Turundustegevusi suunati teadlikult väga konkreetsele sihtrühmale, lisaks virtuaalsele reklaamile valmisid ka paberkandjal flaierid.
Müügiks valmis hea hulk magusat: kardemonisaiakesed, sidruni tart, maasika- või laimi-kohupiimavahukoogid, napoleoni tort, keeksid, kulitš, energiapallid chia seemnetega, vanilli-apelsini-valge šokolaadi ja šokolaadi-piparmündi pulgakoogid, valge šokolaadi, maasika-, banaani- ja tumeda šokolaadi-piparmündi makroonid, „pähklid“ keedetud kondenspiima täidisega, mangokoogid ja -tort, pavlovad, valge šokolaadi kommid vaarika-piparmündi ja sidruni täidisega, šokolaadikommid mandli-rummi täidisega, sidruni-vaarika tort valge šokolaadi kreemiga, mini-toorjuustukook, šokolaadi toorjuustukook, mojito toorjuustukook, vaarika-kohupiimakook, kreemitorud, mustikamuffinid. Purgikookidena sai osta rabarberikeedisega juustukooki, mustikate ja maasikatega juustukooki ja maasikatega šokolaadi-juustukooki. Magusamürgituse vältimiseks valmisid soolaseid suupisteid: rukkileivakesed kilu ja munavõiga, rukkileivakesed peekoni ja mädarõikavahuga, peekoni-porru quiche, võileivatort suitsukana ja rohelise sibulaga, minipizzad. Samuti sai kaasa ost osta soola-karamellivõiet, sidrunivõiet, herne-mündi pestot, hummust.
Kliendid eelistasid enamasti osta tooteid kaasa. Siiski sai valmis pandud kohvikulauad ning pakuti teed, kohvi ja maitsevett ning kliendid said kooke nautida ka kohapeal. Väga palju ostjaid jõudsid kohale enne ettekuulutatud algust ning hoogne müük läks kohe käima. Lõpumüük koondati õpilasrestorani vastas olevale administraatori letile. Nii ostjad kui müüjad jäid üritusega väga rahule ning juba oodatakse huviga uut aastat ja uut kohvikute päeva. .
Teko kohvikute päev on ületanud kooliümbruse uudisekünnise – üritust jõudis väisama ka üks Eesti magusamaailma juhtfiguure Angeelika Kang.
Päeva ladusaks sujumiseks andsid oma panuse Pille Pajula, Margus Puustusmaa, Jaan Lukksepp, Krista Kalmus, Jelena Sivagina. Rühmajuhendaja Sirje Tenok pakkus emotsionaalset tuge. Aitäh!
Pildivaliku kohvikute päeva toodetest leiab siit.