Zero waste challenge 2019
Teko võistkond koosseisus õpetaja Maria Stulova ning õpilased Kirill Kisseljov (KK18-KV) ja Stanislav Petrov (KK17-PV2) osalevad 6. septembril Riia toidumessi raames toimuval võistlusel “Zero waste challenge 2019”. Võistluse eesmärgiks on viia kokku Balti riikide noored kokad ning suunata neid mõtlema toidutööstuses kasutatava tooraine maksimaalsele kasutamisele ning jäätmete hulga vähendamisele.
Võistlus toimub kolmeliikmelistes võistkondades, kus üht kooli esindavad üks kokaõpetaja ja kaks õpilast. Tooraine antakse võistlejatele “musta kastina” 10 minutit enne võistluse algust, oma toorainet pole lubatud kasutada. Meeskond loob toorainekorvist leiduva alusel menüü ning esitleb seda žüriile. Võistluse jooksul peavad õpilased valmistama põhiroa ning õpetaja koostama põhiroa valmistamisel järele jäänud toormest menüüsse sobiva peakoka tervituse. Nullkulu-kontseptsioonile vastavalt tuleb toorainet kasutada maksimaalselt, äravisatavad ülejäägid peavad olema minimaalsed. Võistlustöid hindab neli rahvusvahelist kohtunikku, ühe roa eest on võimalik saada max 100 punkti, mis jaotub: töökoha ettevalmistus ja hügieen 0-10 pt, ettekanne 0–10 pt, maitse 0–50 punkti, tehnika 0-20 punkti, tekkinud jäätmete kogus / kasutatud koostisosade % 0-10 pt.
Võistlust korraldab Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums