Riia nullkulu võistluse võit!
Riia toidumessi raames 6. septembril korraldas Läti kokkade klubi (analoog Eesti Peakokkade Ühendusele) kokandusliku nullkulu võistluse “Zero waste Baltic challenge” kolme Balti riigi noortele kokkadele. Igast riigist osales 2 kooli, Eestit esindasid Tallinna Teeninduskooli võistkond koosseisus õpetaja Maria Stulova ning õpilased Kirill Kisseljov (KK18-KV) ja Stanislav Petrov (KK17-PV2) ja Kehtna Kutsehariduskeskuse meeskond. Žüriis hoidis silma peal ja kontrollis jääkide hulka Dimitri Demjanov. Võistlusel tuli valmistada ühe tunni jooksul viis portsjonit pearooga ja selle juurde sobiv pearoa valmistamsel tekkivaid ülejääke kasutav amouse bouche. Teko võistkond naasis esikohaga!
Kliimamuutuste mõjust ajendatud võistluse eesmäk oli vähendada eelkõige biojäätmete teket – Euroopas valmistatake iga päev üle 5 miljoni portsjoni restoranitoite. Tooraine ökonoomsem kulutamine aitab vähendada tekkivaid biojäätmeid (5 mln portsoni puhul 10 000 tonni iga päev) ja loomulikult suureneb ka tooraine kasutamise efektiivsus.
Võistluse reglemendi alusel oli nädal enne võistlust teada põhitooraine – eestlastel oli selleks kanafilee. Leedukate kasutada oli sea sisefilee ja lätlastel lõhe. Musta kasti sisu sai avalikuks 10 minutit enne võistluse algust. Žüriile tuli esitada toitude kirjeldus ja siis võiski valmistama hakata. Eesti meeskondade kanafileele ilmus mustast kastist toeks kartul, koor, suvikõrvits ja toortatar. Lisaks oli kasutada õli, sool, pipar, siblu, porgand, sidrun, küüslauk, või, punane ja valge vein. Teko meeskond valmistas lihtsa praetud kanafilee, lisanditeks kartuli- ja püorgandipüreed, porganditsipsid ning sibulaga veini-koorekaste. Amouse bouche valmis kanasufleena, lisandiks võis praetud suvikõrvitsalindid, porgandipüree ja aioli. Maitselt hinnati Teko võistlustöö parimaks, lisaks tekkis kõige vähem biojäätmeid – natuke üle 200 g versus konkurentide 1 kg. Teko võistkonna saavutus on seda hinnatavam, et teist ja kolmandat kohta välja ei antud – pärjatud sai ainult parim.
Võistluste tehnika tagas Electrolux – koha peal olid kasutamiseks valmis külmik, induktsioonpliit, konvektsioonahi. Kõik muud väikevahendid tuli võistlejatel endal kaasa võtta. See oli uus optimiseerimisülesanne Teko võistkonnale – võtta kaasa ainult hädavajalik. Mustad kastid koostas Gemoss.
Pärast võistlust toimus pidulik gala kõikidele 2019. aasta Riia toidumessi võistlustel osalejatele. “Zero waste…” võistlusele lisaks toimus 16. korda Läti aasta koka valimine – võistis Pāvels Skopa, teiseks Jānis Osis, kolmandaks tuli Jegors Porulevs, kes igapäevaselt toimetab restoranis Neem Kaberneemes. Porulevsi abikokana osales võistlusel Teko kevadine vilistlane Nikita Buslajev. Nikita valiti ka parimaks abikokaks. Žürii esindaja Frainsiane Tartari soovitus kõigile võistlejaile kõlas: “Ärge püüdke paranda seda, mida pole juhtunud. Ärge kartke kriitikat – see aitab edasi enam kui enesekindlus!
Varasemate aastate Läti parima koka võistluste “dinosaurustest” võitjad, kes on olnud läti restoranikultuuri mõjutajad ja paljude kokatelesaadete juhid, osalesid “Meisterkokk 2019” võistlusel – tunni ajaga tuli “Fruit service” musta kasti toorainest roa kokkupanekuga tuli kõige paremini toime restorani Entresol peakokk Raimonds Zommers. Läti kokkade klubi juhi Svetlana Riškova sõnul oli see viie suurmeistri põnev lahing ja samal ajal ka mõttekaaslaste kohtumine, et arendada läti kööki ning jagada teadmisi ja kogemusi noorema põlvkonnaga.
Selgitati välja Läti Bocuse d´Ori kandidaat, kelleks on Dinārs Zvidriņš.
Baltimaade kulinaarse pärandi võistluse võitis läti meeskond.
Zero waste võistlusel osalenud õpilaste sõnul oli innustav osaleda õhtusöögil koos kõigi võistluste osalejate ja žüriide liikmetega. Eestist osalesid žüriides Dimitri Demjanov, Pavel Gurjanv, Emannuelle Wille ja Tarvo Stints.