Keiko Sasakiga Teko kokalaboris
Täna oli Tallinna Teeninduskoolis külas Keiko Sasaki. Keiko on jaapanlanna, kes kohtudes Muhu leiba küpsetava Martin Seppinguga otsustas, et lõpetab töö tehnikaseadmete müüjana. Matrini soovitus võtta elu rahulikumalt andis vihje edaspidisteks tegevusteks – täna nimetab Keiko end Estonain food navigatoriks ja tegeleb tõusva päikese maal põhjamaiste maitsete tutvustamisega. Ta tunneb huvi Eesti toidu vastu ja on ühtlasi on siin Jaapani toidugiidiks. Erilist sümpaatiat tunneb ta musta leiva vastu. Sel aastal on Keiko taas eestit väisamas – juba augusti algusest alates. Tema ringreis on viinud teda Heimtali kohtuma Anu Rauaga, Imaverre koos Piima-Tiinaga võid, karaskit ja kohukest tegema, Kihnu saarele räimeleiba tegema, Karlova ökokohvi röstikotta, Chocokoosse šokolaadi tegema, Haapsallu vegankohvikusse porgandipüreed ja karaskit valmistama, Setomaale Obinitsasse sõira tegema ja lõpuks Tekosse kokaõpilastele ehtsaid Jaapani maitseid tutvustama.
Keikoga köögis
Keiko juhendamisel valmisid 15. oktoobril koos kolmanda kursuse kokaõpilastega grillitud kanavardad yakitori’d, Osaka-pärane omlett okonomiyaki. Okonomiyaki’t valmistas Keiko üsna samamoodi kui Pipi Pikksukk oma ilmakuulsaid pannkooke – ikka õhus ümber visates. Menüüsse kuulusid ka ahjus küpsetatud bataadid, mis Jaapani üõliõpilastele on sama tähendusega, mis Eesti omadele praekartulid – neid saab valmistada ka kehvematel päevadel. Ükski jaapanipärane söömaaeg ei saa toimuda ilma misosupi,gyoza´d ja wakame-salatita – valmis said ja lauale jõudsid need meilgi. Keikol jagus ainult häid sõnu Teko õpilastele – tavalistest kinnististest eestlastest erinevad nad katsetamisjulguse ja uudishimuga uute maitsete vastu. Eriti kiitis Keiko juhendajat kokaõpetajat Eero Kippat, kes Keiko sõnul suudab luua samasuguseid maitsekompositsioone kui sünnipärane jaapanlane. Kes tahab ise Keiko kureeritud menüüst osa saada, on oodatud 29.10 Aasia lõunavalikule.
Toiduvalikud tervislikumaks
Vestlusest Keikoga tuleb välja, et eestlaste toiduvalik on liiga rammus ja liiga magus. Keiko kriteerium Jaapani toite Eestisse ja Eesti toite Jaapanisse vahendades on toorainete kättesaadavus tavakaupluses. Mõlemal maal kasutatakse palju köögivilju, et siin kiputakse need liiga tümaks ja seega vitamiinivaeseks töötlema, jaapanlased eelistavad rohkem al dente ja krõmpsuvamaid juurikaid.
Loe ja vaata Keiko Sasaki säutse siit!