Veereta välja roheline 🥚 muna!
Detsember on tänavusel aastal parim grillikuu! Selle tõestuseks oli Tallinna Teeninduskoolis külas Big Green Egg Eesti esindaja Tauno Maasik. Veeretasime välja oma suur roheline muna ja valmistasime tänasesse päeva ühe mõnusa grillitud soojendava ja energiat andva koogi. Jagame siinkohal Teko õpilaste grillitundide selleaastast kohustuslik koogiretsepti, mis sobib vesisevõitu teist adventi ergutama:
- 100 g suhkrut
- 1 muna
- 200 g võid
- 300 g jahu
- 2 banaani
Viiluta banaan. Valmista suhkrust, munas, võist ja jahust sõrmede vahel puru. Võta küpsetusvorm ja pane 2/3 purust vormi, aseta peale banaaniviilud ning puista ülejäänud puruga üle. Küpseta grillil 200 kraadi juures valmimiseni. Serveeri vaniljekastme või lemmikjäätisega.
Grillitud kanakoivad
Kellele koogigrillimine liiga radikaalne tundub, võib valmistada grillitud kanakoibi. Retsept kahele.
- 2 kanakoiba
- soola
- 250 ml valget veini
- 100 ml õlut
- 250 g apelsini
- 250 g aprikoosimoosi
- 1 mugulsibul
- 20 g küüslauku
- 10 g tšillikauna
- tüümiani, musta terapipart ja Cayenne’i pipart, soola
- 150 g võid
Grillikastme valmistamiseks puhasta mugulsibul, küüslauk, tšilli ja tükelda kõik väikesteks kuubikuteks. Apelsinid koori ja lõika kuubikuteks. Kuumuta vürtsid, esmalt laske vedelik keema, lisa kõik ained, välja arvatud või. Keeda aeg-ajalt segades umbes tunnike, et maitsed ühilduksid. Kastme maitse peab olema magusvürtsikas, lõpuks võiks tajuda ka teravust. Kõige viimaks sulata juurde või ning seejärel kurna kaste. Kui leem jääb vedelaks, kasuta kastmepaksendajat.
Kanakoivad maitsesta soolaga. Grilli koibi mõlemalt poolt kerge pruunistumiseni. Seejärel kanna lihale kuum kaste ja korda tegevust iga 10 minuti tagant, kuni liha on valmis. Serveeri grillitud lavaši või köögiviljavarrastega. Grillile võid panna vorstikeste või liha asemel ka köögiviljavardaid või hoopiski keera need lavaši sisse. Grillitud juur- ja köögiviljad on toitainerikkad, madala kaloraažiga ning huvitava tekstuuri ja veel parema maitsega. Tomat, paprika, baklažaan ja punane sibul on vaid mõned näited, mida grillil proovida tasub. Grillimine sobib hästi ka puuviljade valmistamiseks – lase grillilt koos kaneeli ja suhkruga läbi tükeldatud ja fooliumisse mähitud banaanid, õunad või pirnid. Banaani võid grillida ka koorimata kujul.
Suure rohelise muna, millel koibi ja kooki valmistada, saab Big Green Egg Eesti OÜ-st, neilt leiab ka konservatiivsemad grilliretseptid.
Ilusat teist adventi! Grilli mõnuga!