Ahhaa! Šokolaad!
Aastalõpp on imemagus aeg! Šokolaadi ajalugu algab kaugemalt kui Kolumbuse esimese kakaojoogi joomine aastal 1502. Juba 6. sajandil oskasid maiad valmistada röstitud ja pastaks hõõrutud kakaoubadest vee ja vürtside lisamisega xocolatl nimelist jooki. 1530-ndateks aastateks jõudisid esimesed kakaooad Euroopasse, olles pikka aega ainsana stimuleeriva joogi koostisosaks. Hispaania kuningakoda hoidis šokolaadijookide valmistamist enda riigisaladusena, nii levis teave teistesse Euroopa riikidesse šokolaadist aastakümnete pärast. 19. sajandil toimus šokolaadi valmistamisel plahvatuslik areng – hakati eraldama kakaovõid ja kakaomassi ning valmistama piimašokolaadi ja kakaopulbrit.
Teisipäeval, 10. detsembril külastasid Tallinna Teeninduskooli kooli kolmanda kursuse pagarid teaduskeskust AHHAA! ja lõid kaasa šokolaaditöötoas. Pagarid-kondiitrid on ka kommimeistrid, nii kuluvad uued teadmised šokolaadivalmistamise ajaloost, koostisosade keemilisest koostisest, legendid ja lood uute maiustuste loomisel ära.