- This event has passed.
Teko kokkade konkurss 👨🍳 KULDNE KULP 2021
28. jaan. 2021 kell 10:00–16:00
- Toimumise aeg: 28.01.2021
- Korraldaja: Tallinna Teeninduskooli toitlustuse valdkond
- Osavõtjad: võistlusest võivad osa võtta kõik Tallinna Teeninduskooli kokaõpilased.
- Žürii: võistluste eel- ja lõppvooru hindab žürii. Žüriisse kuuluvad kutseõpetajad ja kokad erinevatest restoranidest.
- Võistluste tingimused ja läbiviimine: võistlused viiakse läbi kahes voorus – eelvoor ja lõppvoor.
- Võistluse teema: PIDULIK LÕUNASÖÖK
Eelvoor toimub kirjalikult. Eelvoorus osalemiseks esitab võistleja 18. jaanuariks 2021 korrektselt vormistatud ja erialaõpetaja poolt heaks kiidetud aruande, mis on ette antud Exceli formaadis ja kuhu kuuluvad:
- tiitelleht koos fotodega pearoast ja desserdist
- pearoa retsept koos valmistamise õpetusega
- desserdi retsept koos valmistamise õpetusega
- kaubatellimus (toidukorvis toodud ridu mitte kustutada)
- tööplaan
Aruanne esitada elektroonselt ühe failina hiljemalt 18.01.2021 (kell 17.00) toitlustuse valdkonna juhtivõpetajale meiliaadressil: anne.mae@teeninduskool.ee. Faili nimi peab sisaldama võistleja enda nime (näit. Kulp 2021_perekonnanimi.eesnimi.rühm) . Tähtajast hiljem esitatud tööd võistlusele ei pääse.
Eelvooru ülesanne: Koostada pidulik lõunasöök, mis koosneb pearoast ja desserdist. Kasutada võib ainult toidukorvis lubatud tooraineid tellimislehel märgitud koguses. NB! Crème anglaise tooraineid tellimislehele ei lisata, need tellitakse tehnilise ülesande jaoks korraldajate poolt.
- Pearoog – põhitooraineks on seasisefilee. Pearoog peab sisaldama kastet ja vähemalt 3 lisandit. Pearoa portsjon kaalub 200-250 g, dessert 100-150 g.
- Dessert –kohustuslikud komponendid: küpsetis toortatrajahuga, Crème anglaise ja vähemalt üks lisand puuviljadest või marjadest.
- Pearooga ja desserti valmistada 4 portsjonit.
- Eelvooru töid hindab kooližürii, edasipääsejad tehakse teatavaks 20. jaanuaril 2021.
Eelvoorus hinnatakse järgmist:
- loomingulisust (roogade komponeerimist ja visuaalset väljapanekut)
- kohustusliku tooraine kasutamist ja tellimislehe vastavust retseptidele
- roogade tehnoloogilist kirjeldust
- roogade omavahelist sobivust menüüs
- kirjaliku töö vormistuse vastavust etteantud nõuetele
Lõppvoor toimub 28. jaanuaril 2021.
Lõppvooru ülesanne
- Tehniline ülesanne: Valmistada 4 portsjonit Crème anglaise klassikalise tehnoloogia järgi. Kaste esitleda köögikohtunikele ja serveerida hiljem magustoidu lisandiks.
Crème anglaise retsept:- 4 munakollast (~90 grammi)
- 80 g suhkrut
- 0,5-1 tl vanillipastat
- 200 ml piima
- 200 ml vahukoort
Tehnilise ülesande sooritavad kõik võistlejad koos poole tunni jooksul. Võistlema asumise järjekord loositakse ja võistlema asumine toimub ajagraafiku alusel.
- Valmistada 4 portsjonit pearooga ja desserti, millest üks pannakse välja esitluslauale ja teised viiakse žüriile degusteerimiseks. Kõik toidud serveeritakse vastavalt loosinumbrile.
- Pearoogserveeritakse 2,5 tundi pärast võistluste algust
- Dessertserveeritakse 3 tundi pärast võistluste algust.
Toidud serveeritakse korraldaja poolt etteantud nõudele, enda nõusid võistlusele kaasa võtta pole lubatud. Taldrikud serveerimiseks on valged, pearoal ümmargune taldrik, läbimõõduga 32 cm, desserdil kandiline taldrik, mõõtudega 26,5×16 cm.
Võistlejatel on kaasas oma noad ja lubatud on kaasa võtta väikevahendeid (kaal, taimer, termomeeter). Elektrilistest vahenditest on lubatud kaasa võtta: käsimikser, saumikser, kutter.
Võistluse ajal on võistlejal kasutada üks ahi (vastavalt loosinumbrile). Mõlemas köögis on üks Sous Vide masin temperatuuriga 60 ℃ (kasutada saab seda max 8 võistlejat).
Žürii hindab lõppvoorus järgmist:
- töökorraldust köögis ja tööplaani kasutamist
- hügieeninõuete täitmist
- toiduvalmistamise tehnoloogiatest kinnipidamist
- tooraine ökonoomset kasutamist
- kohustusliku tooraine kasutamist
- Crème anglaise valmistamist ja tehnilise ülesande tulemust
- roogade serveerimist ja välimust
- loomingulisust (roogade komponeerimist ja visuaalset väljapanekut)
- roogade maitset ja roogade omavahelist sobivust menüüs
Registreerunud saavad täpsustava hindamisjuhendi meili teel.
Autasustamine: Lõppvooru tulemuste põhjal autasustatakse kolme paremat osalejat. Žüriil on õigus välja anda eripreemiaid. Lõppvoorus osalenud ja häid tulemusi näidanud õpilastel on edaspidi võimalik esindada kooli nii vabariiklikel kui rahvusvahelistel võistlustel.
Lisad
Lisa 1. Kuldne kulp 2021 eelvooru kirjalik töö toidukorvi tellimisleht (Exceli formaadis)
Võistlust toetavad: