Laost toidukauba maha kandmine

Kaupa kantakse laos arvelt maha vastavalt valmistatud ja realiseeritud toidukogustele. Toidukauba mahakandmine toimub vastavalt kalkulatsioonikaardil olevale BRUTO kogusele. Kui kalkulatsioonikaart on algselt koostatud 1-le portsjonile, siis arvutipõhises toitlustusprogrammis kantakse iga portsjoni müümisel ühe portsjoni kohta kalkuleeritud 1 bruto kogus laost maha. Mitme portsjoni valmistamisel ja reliseerimisel kantakse laost maha alljärgneva valemi järgi:

MAHAKANTAVA KAUBA KOGUS = 1 BRUTO * valmistatud portsjonite ARV

NÄIDE: Valmistati 35 portsjonit porgandipüreesuppi, kus kasutati ühele portsjonile 0,125kg koorega (BRUTO) porgandit.  Mahakantava koguse leiame ka kalkulatsioonikaardilt x bruto alt.

Seega

MAHAKANTAVA PORGANDI KOGUS = 0,125kg * 35 ports. = 4,375 kg, mille leiate x bruto lahtrist 

valmist.portsj. arv x (tk)

 

35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Retsepti kaal

 

Valmistamise kaal

TOIDUAINE

ühik

1 bruto

kao %

1 neto

x bruto

x neto

õli

kg

0,005

0

0,005

0,175

0,175

mugulsibul

kg

0,012

16

0,010

0,417

0,350

porgand

kg

0,125

20

0,100

4,375

3,500

rõõsk koor 10%

l

0,035

0

0,035

1,225

1,225

vesi

l

0,080

0

0,080

2,800

2,800