Kauba arvele võtmise hind.

Toidukaupa võib arvele võtta erinevate hindadega:

  1. tüki hinnaga, kui kaupa müüakse hilisemalt tükikaubana edasi (šokolaad ja  mis müüakse šokolaaditahvlitena ja karastusjoogid, mis müüakse pudelites kliendile)
  2. kilogrammi või liitrihinnaga, kui toidukaupa kasutatakse toiduvalmistamises  (retseptuurides)

Hind millega toidukaup, mida kasutatakse retseptuurides arvele võetakse, peab olema toidukauba kilogrammi või liitrihind, sest seda hinda kasutatakse ka kalkulatsioonikaartidel toiduportsjoni hinna kalkuleerimisel ühiku lahtris. Arvele võetav hind (retseptuurides) ei tohi olla tükihind, sest pakendid võivad olla erineva kaaluga, nagu näiteks hapukoort võib osta 250g, 400g või 500g kaaluga pakkides. Kõik 20% hapukoored võetakse hapukoor 20% all arvele, arvestamata pakendi suurust ja tootjat.

VALEM tükikauba kilohinna leidmiseks:
1kg hind = (ühiku, pakendi) hind km-ta
                    pakendi kaal (kg)

Jrk  

Kauba nimetus

Kogus

Ühik

Hind

Hind

KOKKU km-ta

km-ga

km-ta

5.

ALMA Hapukoor 20% 250g (kile)

5

tk

0,76

0,633

3,165

NÄIDE:
1kg hind = (ühiku, pakendi) hind km-ta  =  0,633 = 2,532 EUR
                    pakendi kaaluda (kg)             0,250
VASTUS: 1kg hapukoore kilohind ilma käibemaksuta on 2,532 EUR, mis hinnaga võtame hapukoore arvele ja selle hinna saame kirjutada ka kalkulatsioonikaardile ühiku hinna lahtrisse.

NB! Kilogrammides ostetav kaup võetakse arvele kilogrammides ja kilogrammi hinnaga.