Juustud soojades toitudes 


Juustu sisaldavaid suppe lülitatakse menüüsse nii eel- kui ka pearoana.
Juustuga valmistatakse nii sooje kui ka külmi kastmeid.
Soojades kastmetes kasutatakse pika küpsemisajaga rasvarikkamaid juustusorte, samuti sinihallitusjuuste.
Külmades kastmetes kasutatakse sageli küpsetamata ehk toorjuuste, sulatatud juuste ja riivitud Parmesani.

Juustud vormiroogades
 
Vormiroogades (ka sufleedes) kasutatakse kõige sagedamini küpsetamata juustusid.
Samuti sobivad rasvarikkamad pika küpsetusajaga juustud.

Juustud üleküpsetamisel
 
Üldiselt sobivad üleküpsetamiseks  rasvarikkad (vähemalt 45%) pika valmimisajaga juustud. Sellised juustud sulavad hästi ja ei muutu kuumutamisel sitkeks. Hästi sobib üleküpsetamiseks klassikaline pitsajuust Mozzarella. 
Üleküpsetamisel võib kasutada juustuviile, riivitud juustu, riivjuustu ja muna segu,  riivjuustu ja munavalge segu. Üleküpsetamisel lisatakse juust või juustusegu roa valmimise lõppetapis (umbes kümmekond minutit enne roa lõplikku valmimist).
Juustuga maitsestatakse ka gratineerimiskastet.