Juustud soojades toitudes
Juustu sisaldavaid suppe lülitatakse menüüsse nii eel- kui ka pearoana.
- Eelroana pakutavates suppides kasutatakse tihti vähemrasvaseid juuste (Parmesan), samuti sulatatud juuste ning toorjuuste.
- Pearoana pakutavad supid on tihti toitvamad, nende sees kasutatakse ka kauaküpsenud rasvarikkamaid juuste kuid samuti maitselt sobilikke sulatatud ja toorjuuste.
- Suppe võib juustuga ka üle küpsetada (nt prantsuse sibulasupp).
Juustuga valmistatakse nii sooje kui ka külmi kastmeid.
Soojades kastmetes kasutatakse pika küpsemisajaga rasvarikkamaid juustusorte, samuti sinihallitusjuuste.
Külmades kastmetes kasutatakse sageli küpsetamata ehk toorjuuste, sulatatud juuste ja riivitud Parmesani.
Juustud vormiroogades
Vormiroogades (ka sufleedes) kasutatakse kõige sagedamini küpsetamata juustusid.
Samuti sobivad rasvarikkamad pika küpsetusajaga juustud.
Juustud üleküpsetamisel
Üldiselt sobivad üleküpsetamiseks rasvarikkad (vähemalt 45%) pika valmimisajaga juustud. Sellised juustud sulavad hästi ja ei muutu kuumutamisel sitkeks. Hästi sobib üleküpsetamiseks klassikaline pitsajuust Mozzarella.
Üleküpsetamisel võib kasutada juustuviile, riivitud juustu, riivjuustu ja muna segu, riivjuustu ja munavalge segu. Üleküpsetamisel lisatakse juust või juustusegu roa valmimise lõppetapis (umbes kümmekond minutit enne roa lõplikku valmimist).
Juustuga maitsestatakse ka gratineerimiskastet.