Kartuli eeltöötlemine

Kartul on oluline süsivesikute (eriti tärklise) allikas, selles C ja B3-vitamiine ning rohkesti kaaliumit. Kartul on ka oluline toiduenergia allikas - 100 g kartulit annab 70 – 90 kcal toiduenergiat.

Hoolikas tuleb olla kartulite eeltöötlemisel, sest kasulikud toitained asuvad peamiselt kartuli koorealuses osas.

Enne toiduvalmistamist kartulid pestakse, tavaliselt kooritakse ning tükeldatakse vastavalt vajadusele. Ebaõigeid eel- ja kuumtöötlusvõtteid kasutades võime kaotada märkimisväärse osa kartuli toiteväärtusest.

Valguse toimel muutub kartuli värv roheliseks. Sellistes kartulites on moodustunud mürgine aine solaniin ning neid ei tohi enam toiduks tarvitada. Kartul kogub endasse solaniini vähesel määral ka keldris säilitades. Tulenevalt solaniinist tuleneb ka kartuli keema astamine, kas keevasse või külma vette.