Piima-munasupid
Piima-munasuppide valmistamiseks põhitoorainetena kasutatakse
- piima
- mune,
- maitsestamiseks kasutatakse suhkrut ja vanilli, võib veidi soola.
- erinevaid variatsioone saadakse kasutades kakaod, šokolaadi, õlut
- Piima-munasuppe võib tihendada tangainetega (tavaliselt mannaga) või nisujahuga või ka kartulitärklisega.
Muna-piimasuppide valmistamise tehnoloogia:
- Piima-munasuppide valmistamiseks kuumutatakse piim või piima-veesegu keemiseni.
- Supi tihendamiseks sõristatakse kuuma piima sisse pidevalt segades tangaine või lisatakse eelnevalt külma vedelikuga segatud nisujahu.
- Suppi keedetakse tangainete või jahu paisumiseni ning sellele lisatakse suhkur
- Seejärel lisatakse supile munad.
- Munarebude lisamiseks hõõrutakse munarebud suhkruga lahti, segatakse vähese koguse kuuma piimaga ja valatakse seejärel supi sisse pidevalt segades sellesse. Suppi kuumutatakse kuni paksenemiseni, kuid ei keedeta.
- Munavalged vahustatakse eraldi suhkruga ja lisatakse peale supi läbikuumutamist ettevaatlikult alt üles segades. Peale munavalgete lisamist suppi enam ei kuumutata
Erandiks on piima-munasupp munavalge-klimpidega ehk lumepallisupi tehnoloogia:
- Kõigepealt pannakse maitsestataud piim keema
- siis vahustatakse munavalged suhkruga ja pošeeritakse munavalgest klimbid maitsestatud piimas
- seejärel lisatakse piimasse tihendavad toiduained, nt tärklis (võib ka ilma)
- lõpus lisatakse supile suhkruga vahustatud munarebud
- serveerimisel valatakse serveerimisnõusse esmalt piima-munasupp ja sellele asetatakse munavalge-klimbid.
- Supile võib enne munakollaste lisamist lisada ka suhkruga segatud kakaod
Joonis 1. Lumepallisupp röstitud mandlilaastudega Autori foto