Köögiviljade eetöötlus ja tükelduskujud
Test
Mis köögivilja koorimisel kasutatakse kuumtöötlemist?
- Ingver
- Spargel
- Paprika
- Porgand
Milliseid köögivilju ja miks peale koorimist säilitatakse vees?
- Kartul, porgand ja kaalikas, sest nad kuivavad õhu käes
- Kartul ja mustjuur, sest nad tumenevad õhu käes
- Tomat, sest tomatis säilivad siis vitamiinid
- Mitte ühtegi köögivilja ei tohi säilitada vees, sest C vitamiin on vees lahustuv
Milline väide sparglite koorimise kohta on õige?
- Noori rohelisi varsi ja valgeid spargleid kooritakse.
- Kõiki spargleid kooritakse
- Ainult valgeid spargleid kooritakse
- Rohelisi spargleid kooritakse
Kus asuvad köögiviljades vitamiinid?
- Vitamiinid on köögiviljades ühtlaselt jaotunud
- Vitamiinid asuvad koore all.
- Vitamiinid asuvad koore sees.
- Vitamiinid on köögivilja keskel
Mis köögiviljatükeldus on julienne?
- Köögiviljaribad pikkusega 5 - 7 cm serva pikkusega umbes 0,3 cm
- Köögiviljakuubikud serva pikkusega umbes 0,3 cm
- Köögiviljakangid pikkusega 5 - 7 cm serva pikkusega umbes 1 cm
- Köögiviljaribad pikkusega 3 cm serva pikkusega umbes 0,5 cm
Kuidas nimetatakse köögiviljakuubikuid serva pikkusega 0,3 cm?
- Macédoin
- Paysanne
- Mirepoix
- Brunoise
Mida tähendab paysanne köögiviljade tükeldudkuju?
- Köögivilja lõikamist õhukesteks rõngasteks
- Köögivilja lõikamist õhukesteks ruutudeks
- Köögivilja lõikamist õhukesteks rombideks
- Kõik eelnimetatud on õiged
Mida tähendab väljend Mirepoix?
- Köögiviljade tükelduskuju (kuubikud) serva pikkusega 2-3 cm ja kasutatakse kõiki köögivilju
- Köögiviljade tükelduskuju (kuubikud) serva pikkusega 2-3 cm ja koosneb porgandist, mugulsibulast ja varssellerist
- Köögiviljade tükelduskuju (kuubikud) serva pikkusega 2-3 cm ja kasutatakse ainult juurvilju
- Köögiviljade tükelduskuju (kuubikud) serva pikkusega 2-3 cm ja kasutatakse ainult valgeid köögivilju
Kuidas kooritakse parikat?
- Kuumutatakse mikrolaineahjus ja siis tõmmatakse koor ära
- Kooritakse terava noaga nagu kurki
- Kooritakse kuumas ahjus või salamandris ehk röstides ja tõmmatakse siis koor ära
- Kooritakse kuumutades kuumas vees ja tõmmates siis koor ära
Millist tükeldusmeetodit kasutatatkse maitsetaimede või mõnede lehtede ribadeks lõikamisel
- Chiffonade
- Paysanne
- Matignon
- Turneerimine