Küpsetatud/kuumutatud kreemid

Küpsetatud/kuumutatud kreemidest tuntumad on:

Küpsetatud/ kuumutatud kreemid koosnevad kolmest põhikomponendist:

Crème brûlée ja Crème caramel'i erinevus on selles, et

  1. karamelline kõrvetatud suhkrukiht on Crème brûlée'l krõbe ja on pinnal ning Crème caramel'il vedel ja põhjas
  2. créme caramel on tavaliselt lahjem ja valmistatud kas siis ainult piimast või on veidike juurde lisatud ka rõõska koort, kuid Crème brûlée'l kasutatakse vedelikuna 35% rõõska koort ja vähesel määral lisatud ka piima
  3. munadest kasutatakse créme caramel'i puhul ära terve muna, kui Crème brûlée'l läheb kreemi sisse vaid munakollane
  4. créme caramel'i  lüüakse serveerimiselvormist välja, kuid Crème brûlée serveeritakse portsjonvormis, kus teda valmistatakse

Küpsetusvormideks võivad olla erinevad portsjonvormid, millest mõned on ära toodud joonisel 1.

Joonis 1. Näited vormidest, kus sees võib valmistada küpsetatud/ kuumutatud kreeme. Allikas: Heres koduleht http://www.heres.ee/ee/tooted/lauakatmine/portselanserviisid/revol/vaikesed-vormid-vaagnad-ja-dipikausid

Enamus küpsetatud/kuumutatud kreeme kuumtöödeldakse vesivannil, et küpsemisel oleks tagatud ühtlane temperatuur kõikide portsjonvormide ümber. Ka vormide alla tuleks midagi asetada (rest, köögirätik vmt), et vormid ei oleks otseses kokkupuutes vesivanniks kasutatud nõu põhjaga, et kuumus vormi põhjas ei oleks liiga kõrge. Vesivanni võib paigutada ka ahju kuni +165 kraadi juurde, kõrgemad temperatuurid põhjustavad üleküpsemist.

Küpsetatud/kuumutatud kreem loetakse küpsenuks, kui :

Küpsetatud/kuumutatud kreeme, serveeritakse:

NB! Kui küpsetatud/kuumutatud kreemi tahetakse küpsetusnõuta serveerida, siis peab tema konsistents olema tugevam, mistõttu kasutatakse nendes kreemides rohkem muna

Kõiki kuumutatud kreeme võib maitsestada erinevate toorainete või maitseainetega. Kasutatakse tsitruseliste koori, vaniljekauna, vaniljeessentsi, kaneelikoort või jahvatatud kaneeli, kookospiima, kookospähklit, röstitud pähkleid tervelt või purustatult jne