Munakollase ja piima/rõõsa koore segu valmistamine

Munakollase ja piima/rõõsa koore segu valmistamise tehnoloogia:

  1. munakollased hõõrutakse suhkruga lahti,
  2. vedelik (piim või rõõsk koor) kuumutatakse peaaegu keemiseni
  3. kuumutatud vedelik lisatakse aeglaselt suhkruga lahtisegatud munakollastele, millega tempereeritakse munasegu.  Munasegule vähehaaval lisatava vedeliku soojus lahustab suhkru ja hajutab/segustab munakollased
  4. seejärel muna piima/rõõsa koore segu kuumutatakse pidevalt segades tasasel kuumusel, kuni munakollase hüübimiseni.
  5. pärast  kuumutamist munakollase piima/rõõsa koore segu kurnatakse.

Mida tuleb jälgida segu kuumutamisel:

Pidev segamine:

Muna piima/rõõsa koore segu kuumutatakse otsesel kuumusel või ka väiksemaid koguseid vesivannil, kuni segu temperatuur jõuab +74 kraadini. Sellel temperatuuril on segu küllaltki tihe ning katab segamislusika selja. Kui segu kuumutatakse üle, siis munakollase valgud kalgenduvad ning segu muutub helbeliseks.

 

Video: Vanilli kastme valmistamine, (munakollase piima/rõõsa koore segu) Allikas: Stephanie Gallagher http://www.youtube.com/watch?v=ius1Ie0sqLA