Crème anglaise
Crème anglaise on näide segatud kreemist ning see on klassikaline prantsuse magusroa kaste.
Crème anglaise kasutatakse:
- jäätiste valmistamisel
- bavaria kreemi ( Crème bavaroise) valmistamisel (creme anglaise + želatiin + vahustatud rõõsk koor).
Crème anglaise põhitoorained on:
- piim, millele võib lisada ka rõõska koort
- munakollased
- suhkur
- vaniljekaun
Crème anglaise valmistamise tehnoloogia:
- poolita vanilllikaun ja kraapida seemned piimasse. Panna ka kaunapoolikud piimasse.
- kuumuta piim (lisada võib ka rõõska koort) aeglaselt keemiseni
- löö lahti munad ja eralda munakollased munavalgetest ja kasuta ainult munakollaseid
- vahusta vispliga munakollased ja suhkur helekollase värvuseni
- tõsta keemiseni kuumutatud piim tulelt ja vala vähehaaval munakollaste segusse (samal ajal hoolikalt segades)
- vala piima-muna segu tagasi potti ja tõsta pliidile madalale kuumusele ja kuumuta muna piimasegu regulaarselt segades kuni tihenemiseni (kuni 85 oC-ni) seda on hea kontrollida lusika tagumise küljega
- võta segu tulelt ja kurna jahutatud kaussi, et lõpetada küpsemine
- jahuta vajadusel või serveeri soojalt magustoitude ja kookide kastmena.
Video 1 Crème anglaise valmistamine Allikas: http://www.youtube.com/watch?v=UfZ_4dm8gDM&feature=player_embedded#!
Joonis 1. Crème anglaise kasutamine mille fuelle ja marjadega magustoidu vahel Autori foto
Creme anglaise’i võib maitsestada (nt jäätise valmistamisel) erinevate toorainete ja maitseainetega.
- Piimasse lisatakse ja selles kuumutakse nt tsitruseliste koori, kaneelikoort, röstitud kohviube, röstitud terveid või purustatud pähkleid.
- Maitsestamiseks aetakse piim/rõõsk koor/piima-koore segu kuumaks, lisatakse maitset andev tooraine, ning lastakse maitsel tõmbuda (hoides segu üleöö külmikus). Maitseained vmt kurnatakse piimast välja ning piima kasutatakse creme anglaise’i valmistamiseks.
- Juba valminud creme anglaise’ile võib maitsestamiseks lisada sulatatud šokolaadi, likööre, kuivatatud puuvilju, pralineed.