Granitad (GRANITÉ) on puuviljamahladest või ka mõnest muust joogist (kohv, tee jne) valmistatud külmutatud magustoidud. Granitasid segatakse külmutamise käigus suhteliselt vähe. Väiksemate koguste segamiseks võib kasutada kahvlit. Külmutamise protsessi käigus segamine mõjutab suuresti seda, kui suured jääkristallid magustoidus tekkida saavad.
Tekkivate jääkristallide suurus on sõltuvuses ka külmutatava mahlasegu suhkrusisaldusest – suurem suhkrusisaldus alandab segu külmumistemperatuuri ning lõpptulemuseks on väiksemad jääkristallid.
Granita on kristalliline külmutatud magustoit. Granita tekstuur sõltub suhkrusisaldusest ja segamise sagedusest. Granita segul on tavaliselt madalam suhkrusisaldus kui sorbet’l. Seepärast on granita ka jämedakristallilisem
Granité’de põhilised toorained on:
Granité’de valmistamise tehnoloogia ja serveerimine:
Video 1. Sidruni granita valmistamien Allikas Sonia Peronaci http://www.youtube.com/watch?v=ZAK6UX2NhOk
Granité’sid serveeritakse hästi jahutatud nõudes desserdina või vahepalana.