Granita

Granitad (GRANITÉ) on puuviljamahladest või ka mõnest muust joogist (kohv, tee jne) valmistatud külmutatud magustoidud. Granitasid  segatakse külmutamise käigus suhteliselt vähe. Väiksemate koguste segamiseks võib kasutada kahvlit.  Külmutamise protsessi käigus segamine mõjutab suuresti seda, kui suured jääkristallid magustoidus tekkida saavad.

Tekkivate jääkristallide suurus on sõltuvuses ka külmutatava mahlasegu suhkrusisaldusest – suurem suhkrusisaldus alandab segu külmumistemperatuuri ning lõpptulemuseks on väiksemad jääkristallid.

Granita on kristalliline külmutatud magustoit. Granita tekstuur sõltub suhkrusisaldusest ja segamise sagedusest. Granita segul on tavaliselt madalam suhkrusisaldus kui sorbet’l. Seepärast on granita ka jämedakristallilisem

Granité’de põhilised toorained  on:

Granité’de valmistamise tehnoloogia ja serveerimine:

  1. segatakse toorained kokku
  2. segu pannakse roostevabast terasest nõuga sügavkülmikusse,
  3. segu segatakse vastavalt vajadusele (väikeses koguses nõiteks kahvliga), et tagada segu erinevate koostisosade mitte eraldumine ning maitsete ühtlus.
  4. granité’sid serveeritakse kraapides jäätisekulbiga või suure kahvliga piki külmunud pinda.
  5. Vajadusel lastakse granité’del läbinisti jäätuda ning siis purustatakse seda jääd jääpurustamismasinaga jämeda tekstuurini või kutteriga peene tekstuurini/teralisuseni.

Video 1. Sidruni granita valmistamien Allikas Sonia Peronaci http://www.youtube.com/watch?v=ZAK6UX2NhOk

Granité’sid serveeritakse hästi jahutatud nõudes desserdina või vahepalana.