Koorega keedetud muna

Koorega keedetud mune valmistatakse mitte sisetunde, vaid täpselt kella järgi. Neid keedetakse väikeste partiidena. 1–1,5 tundi enne keetmist võetakse munad külmikust välja, et nende koor kiire temperatuurimuutuse tõttu ei lõheneks. Mikropragude esinemise korral munakoores pannakse keeduvette soola või äädikat.

Kuumutamisel munavalgud denatureeruvad.


Joonis 1 Ülekeedetud muna, millel on tekkinud sinine viirg. Allikas: Klaus Roth http://www.chemistryviews.org/details/ezine/1794139/Boiled_Eggs_Soft_and_Hard__Part_4.html


Munade keetmise reeglid:

  1. Aseta munad õrnalt tühja keedunõusse ühekihiliselt
  2. Kalla munadele külm või kuum vesi, nii et munad oleksid kaetud.
    - Soola lisades on mune hiljem kergem koorida.
    - Kui lisate keeduveele äädikat või soola, siis munavalge valgud hüübivad kiiremini ning keetmisel tekkivad praod "kleepuvad" kiiresti kinni.
  3. Munade keetmise aeg sõltub sellest, millist tulemust ootate ja kas asetate muna keevasse või külma vette. Munade keetmise aeg sõltub ka munade suurusest.

Koorega munade keetmisel eristatakse erinevaid valmidusastmeid:

Joonis 2. Vasakul vedel muna, keskel poolvedel muna ja paremal kõva muna Allikas: AS Tallegi koduleht http://www.tallegg.ee/uudised/kuidas-keeta-mune

Keetmise valmidusaste 

Keetmisaeg, asetades muna (keevasse vette)              (külma vette ) 
Vedel muna                            2 -3 minutit                         1 - 2minutit 
Poolvedel muna                      3 –5 minutit                         2 – 4 minutit 
Kõva muna                             6 –10 minutit                       5 – 10 minutit 
Vedelat ja poolvedelat muna serveeritakse munatopsis ja süüakse soojalt.

Joonis 3 Keedetud munade valmidusastmed. Autor: J. Kenji Lopez Alt http://www.seriouseats.com/2012/04/how-to-make-perfect-hard-boiled-eggs-1.html