Maitseürdid ja maitseroheline kalkulatsioonikaardil

Kaaluga müüdava maitserohelise ja ka maitseürdi ühik kalkulatsioonikaardil on kilogramm (kg). Potiga (tükina) müüdavate maitseürtide kalkuleerimisel on samad võimalised, mis muna kalkuleerimiselgi.  

Potiga müüdava maitseürdi ühik kalkulatsioonikaardil võib olla järgmine:

          Ühiku hind =1 kg hind (tükikaubal) =   kauba hind selle koguse eest
                                                                      kauba kogus kilodes

Joonis 1 Potiga ostetud basiiliku kaalumine (kaal koos vartega ja lehtede kaal, mida kasutatakse toidu sisse)

NÄIDE: Basiiliku kilogrammi ühikuhinna arvutamine. Basiiliku pott maksis kaupluses 1,09€, millest võtame käibemaksu maha (ühiku hind kalkulatsioonikaardil on ilma käibemaksuta). Selleks jagame käibemaksuga hinna 1,2-ga, mis on  1,09€/1,2 =0,908 €. Seega on basiilikupoti hind ilma käibemaksuta 0,908€. Nüüd lõigati basiilikupoti pealt basiilikuvarred ära, mis kaalusid 44g = 0,044kg. Leiame siit basiiliku ühikuhinna ehk 1 kg hinna. Ühiku hinna saame, kasutades eelolevat valemit:

Ühiku hind = 1 kg hind (tükikaubal) =   kauba hind selle koguse eest =0,908  = 20,636€ 
                                                             kauba kogus kilodes            0,044

NB! Maitseürte ja maitserohelist ei tohi NETO-sse märkida tükkides.

NÄIDE: Basiiliku tk/kg (tüki ehk poti) ühikuhinna arvutamine. Kui arvutame basiiliku potihinda, siis tuleb sellest maha arvestada ainult käibemaks. Basiilikupott maksis kaupluses 1,09€, millest arvutame maha käibemaksu 1,09/ 1,2 = 0,908€. Kui BRUTO-s on basiilik tükkides, siis on ühikuhind 0,908€.

Külmtöötlemiskadu (kao %)  = (ostukaal(BRUTO) – kasutuskaal(NETO))* 100%
                                                                       ostukaal(BRUTO)

NÄIDE: Basiiliku kültöötlemiskao  (kao%) leidmine.  Joonisel 1 on näha, et basiilik koos vartega kaalub  (BRUTO) 44g = 0,044kg ja ainult lehed, mida kasutati toidu sisse kaaluvad (NETO) 37g = 0,037kg. Eeloleva valemi järgi leiame külmtöötlemise kao (kao%). Kao% arvutamisel võivad kaalud olla nii grammides, kui ka kilogrammides, kuid tähtis on, et kasutataks ühes valemis ühesuguseid ühikuid (kas kg või g).

Külmtöötlemiskadu (kao %)  = (BRUTO – NETO) * 100%= (44-37) *100% = 16%
                                                    BRUTO                         44

Selle basiilikupoti külmtöötlemise kadu on 16%, kui kasutatakse toidu sisse ainult basiilikulehti.