Suurköökide äriideed

Tabel 1. Suurköökide äriideed

Ettevõte

Kellele?

Mida?
Põhitoode/teenus

Kuidas?

Keskusköögid

Teised ettevõtted, sh laeva-, lennu- jt transpordifirmad, koolid, kaubandusettevõtted jne, muud suurköögid, üksikkliendid

Pooltooted
Kulinaariatooted
Valmistoidud
Pagaritooted
Kondiitritooted
Külmad ja kuumad joogid
Valmiseined
Peoteenindus
Transport

 

Valmistamine.
Pakendamine, vajadusel
jahutamine keskusköögis.
Viimine kliendile jahutatult või soojalt.
Vajadusel lõplik valmistamine ja viimistlemine kliendi juures (näiteks peoteenindus) või
jahutatud toidu portsjoneerimine eesmärgiga see serveerimisel soojendada (näiteks lennukites – aerocatering).
Tooteid on võimalik müüa interneti kaudu (e-poes)

Ettevõtte personali teenindavate bistroode või sööklate köögid

Ettevõtte töötajad, ärikülalised, lähikonnas asuvate ettevõtete töötajad

Hommikusöögid – pudrud, munatoitud, võileivad, salatid, pagari- ja kondiitritooted.
Lõunasöögid – salatid, supid, praed, magustoidud.
Kogupäevamenüü – suupisted,
kuumad ja külmad joogid, karastusjoogid,
pagari- ja kondiitritooted, maiustused jm

Valmistatakse ja müüakse kohapeal.
Tavaliselt on iseteenindus või letiteenindus

Bensiinijaamade, sööklate, bistroode , kohvikute köögid

Tankijad, nii reisijad, sh grupid, kui ka töötajad, sh bussi- ja autojuhid, nii juhu- kui püsikliendid. Linnades ja asulates ka juhukliendid

Kiirtoidud.
Külmad ja kuumad suupisted, supid, praed ja magustoidud.
Kuumad ja külmad joogid, karastusjoogid, pagari- ja kondiitritooted. Kaasamüük,
drive-in teenus

Kasutatakse sageli pooltooteid, mida valmistatakse ja müüakse kohapeal. Tavaliselt on iseteenindus või letiteenindus

Kaubanduskettide, supermarketite köögid

Kaubanduskeskuse kliendid ja töötajad, teised ettevõtted

Pooltooted, kulinaariatooted, valmistoidud, sh peotoidud ja portsjonid.
Pagari- ja kondiitritooted

Valmistatakse kaubandusketi või supermarketi suurköögis, pakendatakse, vajadusel jahutatakse. Müüakse kohapeal jahutatult või soojalt. Transporditakse jahutatult keti teistesse kauplustesse ja /või müügilettidesse. Võimalik soojendada müügiletis. Transporditakse jahutatult või soojalt teistesse ettevõtetesse.

Üldkasutatavate bistroode köögid

Bistroode kliendid. Võivad olla juhu- ja püsikliendid.

Külmad ja soojad suupisted, lõunasöögid, kiirtoidud, pagari- ja kondiitritooted, külmad ja kuumad joogid, karastusjoogid

Kasutatakse sageli pooltooteid. Suupisted ja lõunasöögid valmistatakse ja müüakse kohapeal. Kulinaariatooteid, pagari- ja kondiitritooteid võidakse osta teistest suurköökidest või tootjatelt.
Iseteenindus, letiteenindus, lauas teenindus (osaline teenindus). Toidu valmistamine ja serveerimine sageli kliendi silme all väljastusletis.

Hotellide, restorani- ja hotellikettide ning spaade köögid

Hotellide ja spaade kliendid, turismigrupid,
Juhukliendid
(step-in-kliendid)

Hommikusöögid
Lõunasöögid
Õhtusöögid
Kuumad ja külmad joogid, karastusjoogid. Pagari- ja kondiitritooted. Salatid, võileivad jt suupisted.
Erinevad dieettoidud (sanatooriumites ehk ravispaades)

Kasutatakse sageli pooltooteid. Valmistatakse ja müüakse kohapeal (restoranis ja teistes hotelli / spaa toitlustuspunktides). Iseteenindus või lauas teenindus.
Eestis tavaliselt hommikusöök buffet’-lauas (iseteenindus), sageli ka lõuna- ja õhtusöök.
Toite võidakse viia ettevõttest kliendi juurde (catering-teenus), tuppa (toateenindus e room service) restorani- või hotelliketi teiste ettevõtete jaotusköökidesse).
Hotellikettide köögid võivad täita keskusköökide funktsioone

Laevade köögid

Laevafirma kliendid
(puhkuse- ja tööreisijad), laevapere

Pooltooted Kulinaariatooted
Valmistoidud
Pagari ja kondiitritooted
Valmiseined
Hommikusöögid
Lõunasöögid
Õhtusöögid
Peotoidud

 

Kasutatakse sageli pooltooteid.
Toidud valmistatakse ja müüakse kohapeal
(restoranis ja teistes laeva toitlustuspunktides). Iseteenindus või lauas teenindus.
Tavaliselt hommikusöök buffet’-lauas (iseteenindus), sageli ka lõuna- ja õhtusöök.

Haiglate köögid

Haigla patsiendid, personal ja külastajad

Hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid, oodete toidud, sh erinevad dieettoidud.
Külmad ja soojad suupisted, pagari- ja kondiitritooted, külmad ja kuumad joogid, karastusjoogid

 

Kasutatakse sageli pooltooteid. Toidud valmistatakse kohapeal, transporditakse kärudes jahutatult või kuumalt jaotusköökidesse, kus portsjoneeritakse.
Võidakse transportida haigla teistesse toitlustuspunktidesse.
Portsjonid on võimalik transportida kärudes ja / või kandikutel palatitesse, personali tööruumidesse.

Koolide köögid

Õpilased, kooli töötajad

Lõunasöögid, õhtusöögid ja õhtuooted

Kasutatakse sageli pooltooteid kui tööstuslikke tooteid (topsijogurtid, kohukesed). Toidud valmistatakse ja portsjoneeritakse kohapeal.
Iseteenindus

Sõjaväeosade köögid

Ajateenijad, sõjaväeteenistujad,
sõjaväeosade külalised

Hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid, oodete toidud, välitoitlustuse toidud, kuivtoidu- pakid

Kasutatakse sageli pooltooteid ja tööstuslikke tooteid.
Toidud valmistatakse ja portsjoneeritakse kohapeal või õppuste vm paigas.
Võimalik on valmistoite või pooltooteid transportida teistesse väeosadesse.
Iseteenindus

Allikas: Toiduvalmistamine suurköögis (2010)