Tabel 1. Suurköökide äriideed
Ettevõte |
Kellele? |
Mida? |
Kuidas? |
Keskusköögid |
Teised ettevõtted, sh laeva-, lennu- jt transpordifirmad, koolid, kaubandusettevõtted jne, muud suurköögid, üksikkliendid |
Pooltooted
|
Valmistamine. |
Ettevõtte personali teenindavate bistroode või sööklate köögid |
Ettevõtte töötajad, ärikülalised, lähikonnas asuvate ettevõtete töötajad |
Hommikusöögid – pudrud, munatoitud, võileivad, salatid, pagari- ja kondiitritooted. |
Valmistatakse ja müüakse kohapeal. |
Bensiinijaamade, sööklate, bistroode , kohvikute köögid |
Tankijad, nii reisijad, sh grupid, kui ka töötajad, sh bussi- ja autojuhid, nii juhu- kui püsikliendid. Linnades ja asulates ka juhukliendid |
Kiirtoidud. |
Kasutatakse sageli pooltooteid, mida valmistatakse ja müüakse kohapeal. Tavaliselt on iseteenindus või letiteenindus |
Kaubanduskettide, supermarketite köögid |
Kaubanduskeskuse kliendid ja töötajad, teised ettevõtted |
Pooltooted, kulinaariatooted, valmistoidud, sh peotoidud ja portsjonid. |
Valmistatakse kaubandusketi või supermarketi suurköögis, pakendatakse, vajadusel jahutatakse. Müüakse kohapeal jahutatult või soojalt. Transporditakse jahutatult keti teistesse kauplustesse ja /või müügilettidesse. Võimalik soojendada müügiletis. Transporditakse jahutatult või soojalt teistesse ettevõtetesse. |
Üldkasutatavate bistroode köögid |
Bistroode kliendid. Võivad olla juhu- ja püsikliendid. |
Külmad ja soojad suupisted, lõunasöögid, kiirtoidud, pagari- ja kondiitritooted, külmad ja kuumad joogid, karastusjoogid |
Kasutatakse sageli pooltooteid. Suupisted ja lõunasöögid valmistatakse ja müüakse kohapeal. Kulinaariatooteid, pagari- ja kondiitritooteid võidakse osta teistest suurköökidest või tootjatelt. |
Hotellide, restorani- ja hotellikettide ning spaade köögid |
Hotellide ja spaade kliendid, turismigrupid, |
Hommikusöögid |
Kasutatakse sageli pooltooteid. Valmistatakse ja müüakse kohapeal (restoranis ja teistes hotelli / spaa toitlustuspunktides). Iseteenindus või lauas teenindus. |
Laevade köögid |
Laevafirma kliendid |
Pooltooted Kulinaariatooted
|
Kasutatakse sageli pooltooteid. |
Haiglate köögid |
Haigla patsiendid, personal ja külastajad |
Hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid, oodete toidud, sh erinevad dieettoidud.
|
Kasutatakse sageli pooltooteid. Toidud valmistatakse kohapeal, transporditakse kärudes jahutatult või kuumalt jaotusköökidesse, kus portsjoneeritakse. |
Koolide köögid |
Õpilased, kooli töötajad |
Lõunasöögid, õhtusöögid ja õhtuooted |
Kasutatakse sageli pooltooteid kui tööstuslikke tooteid (topsijogurtid, kohukesed). Toidud valmistatakse ja portsjoneeritakse kohapeal. |
Sõjaväeosade köögid |
Ajateenijad, sõjaväeteenistujad, |
Hommiku-, lõuna- ja õhtusöögid, oodete toidud, välitoitlustuse toidud, kuivtoidu- pakid |
Kasutatakse sageli pooltooteid ja tööstuslikke tooteid. |