Vahukoorevaht
Magusaid vahukoorevahtusid valmistatakse:
- marja- ja puuviljapüreedest,
- kohvist,
- liköörist,
- šokolaadist,
- toorjuustust jne.
Mousse’ile iseloomulik tekstuur saadakse ettevaatlikult lisades püree taolisesse mousse-põhja vahustatud rõõska koort.
Mida tuleb vahukoore vahustamisel meeles pidada:
- Vahtu läheb rõõsk koor 35% või 38%-ne ehk vahukoor
- Vahusta alati vahetult külmkapist võetud vahukoort, sest soe rõõsk koor võib minna võiks
- Jälgi ka rõõsa koore värskust
- Rõõsk koor ei tohi olla liiga tugevalt vahustatud, sest see võib põhjustada vahukoorevahule või maitse ning raskepärase tekstuuri
- Lisades vahustatud rõõska koort püreele siis lisatakse esmalt ¼ (muudab püree vedelamaks ja õhulisemaks) ning hiljem ülejäänu.
- Vahustatud rõõsale koorele ei tohi lisada kuumi komponente, sest siis vajub vaht alla ja läheb vedelaks
- Lisades enne vahustamist rõõsale koorele lisandeid (marja- või puuviljapüreesid), siis ei lähe vahikoor vahtu. Need lisatakse juba vahtu löödud vahukoorele ja siis segatakse vahukoort õrnalt alt üles, sest muidu vajub vaht alla
Video: Vahikoore valmistamine http://www.youtube.com/watch?v=_FW0ZFuYpHw